Turisters klimagassutslipp høyere enn antatt

Åtte prosent av de globale klimagassutslippene skyldes turisme. Det er om lag tre ganger mer enn man antok tidligere, viser ny forskning.

Turister Maldivene

På Maldivene tror man at 30–80 prosent av klimagassutslippene skyldes turismen

Foto: Ibrahim Faid / AFP

Tidligere undersøkelser viste at turisme stod for mellom 2,5 – 3 prosent av de globale klimagassutslippene i verden.

Nå har ny forskning blitt publisert i tidsskriftet Nature, som også inkluderer hva turister spiser, drikker, overnatter, reiser rundt med og handler på sine turer. Det viser at åtte prosent av de globale klimagassutslippene skyldes turisme.

Turister i Norge

En gruppe turister ser på skulpturen Monolitten av Vigeland, i Frognerparken i Oslo

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det er om lag tre ganger mer enn man har trodd tidligere.

Forfatteren av den nye studien, Arunima Malik, gjennomførte en omfattende analyse av global turisme på basert på detaljert informasjon hentet fra 189 land over hele verden, skriver CNN.

– Dette er et mer omfattende og komplett omfang, og derfor er våre beregninger høyere enn det som har kommet frem i tidligere studier, sier hun.

Malik og hennes kolleger har analysert turisters reise fra avreisested til destinasjon, og tilbake igjen. Det beregnete karbonutslippet inkluderer også klimagasser som kommer fra de varer og tjenester som turistene kjøper underveis. Det kan være lokal transport, hotellopphold og suvenirer.

Surfing på Bali

Surfing på Bali er en turistattraksjon

Foto: Sonny Tumbelaka / AFP

USA og Kina på topp

Halvparten av den totale utslippsøkningen på 14 prosent, forårsaket av global turisme, skjedde i rike land fra 2009 til 2013, ifølge studien.

Mellominntektslandene, særlig Kina, registrerte imidlertid den høyeste veksten på 17,4 prosent per år for samme perioden.

Samlet sett topper USA klimagassutslippene, etterfulgt av Kina, Tyskland og India.

Innenriksreiser, inkludert forretningsreiser, utgjør flertallet av klimagassutslippene i disse landene.

Syv dvergene fra Disneyland, California

De syv dvergene er å finne i Disneyland i California, USA.

Foto: Robert Galbraith / Reuters

Turismen øker

På Maldivene, Mauritius, Kypros og Seychellene regner man med at 30–80 prosent av de nasjonale klimautslippene skyldes internasjonal turisme.

– Folk blir ofte overrasket når de får vite hvor mye klimagass de forårsaker når de er på reise, sier professor Daniel Scott, institutt for geografi og miljøledelse på Universitetet i Waterloo i Ontario.

Til tross for nye og mer utslippsvennlige måter og reise på, så vil det fortsatt være vekst i turismen, noe som igjen fører til at utslippsveksten vil fortsette.

– All internasjonal turisme er avhengig av flyselskapene, og dermed er teknologiske nyvinninger og innovasjoner nødvendige for at luftfarten skal være en del av den globale økonomien for å få ned karbon utslipp, ifølge Scott.

Utslipp fra fly

Flyreiser bidrar til økt klimautslipp.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fly mindre

Arunima Malik som står bak den omfattende analysen, mener turismen vil øke fire prosent hvert år, noe som overgår mange andre økonomiske områder.

– Vi anbefaler å fly mindre der det er mulig. Å holde bakkekontakten vil bidra til å redusere utslippene, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt