Hawaii forbyr mange typer solkrem – mener de kan skade korallrev

Hawaii blir den første amerikanske staten til å forby salg av solkrem som inneholder kjemikalier som noen forskere mener at kan skade koraller.

Korallrev

FRYKTER KORALLDØD: Den globale oppvarmingen og stigende temperaturer i sjøen gjør stor skade på tropiske koraller, og forskere frykter at de aller fleste korallrevene kan være ødelagt om noen tiår.

Foto: Handout / Reuters

Det er salg av solkrem som inneholder kjemikaliene oxybenzone og octinoxate, som den nye loven ikke tillater, ifølge Washington Post.

I loven, som ble vedtatt tirsdag, står det at kjemikaliene er «en dårlig påvirkning på Hawaiis marine miljø og økosystemer».

Kjemikaliene er i bruk i mer enn 3.500 av de vanligste solbeskyttelsesproduktene i verden, skriver BBC. Ifølge den britiske kringkasteren mener en del forskere at disse kjemikaliene kan føre til korallbleking.

Oxybenzone og octinoxate finnes også i produkter som sjampo, leppepomade, maskara og andre typer kosmetikk og hudpleieprodukter.

Hawaii

Fisk svømmer over en del av blekede koraller ved Kaneohe Bay ved øya Oahu.

Foto: Caleb Jones / AP

I forkant

– Hawaii er definitivt i forkant ved å forby disse farlige kjemikaliene i solkrem, sier demokraten som lanserte loven, Mike Gabbard, til avisen Star Adveriser.

Gabbard mener den amerikanske øystaten er først ute i verden med solkremloven, som først trer i kraft i 2021.

– Når man tenker på paradisøya vår, omringet av korallrev, er det perfekte stedet å sette en gullstandard som resten av verden kan følge etter. Dette vil utgjøre en stor forskjell når det kommer til å beskytte våre korallrev, livet i havet og menneskers helse.

Usikker effekt

En forsker bak en studie fra 2015 om effektene av de to stoffene oxybenzone og octinoxate, sa til Washington Post samme år at «en liten innsats for å redusere oxybenzone-forurensing kan bety at et korallrev overlever en lang, varm sommer, eller at et bleket område forbedres».

Ifølge BBC besøker mer enn 8 millioner turister Hawaii hvert år. I studien fra 2015 publisert i tidsskriftet Archives of Environment Contamination and Toxicology, anslås det at rundt 12.000 tonn av stoffene fra solkrem, havner i korallrev verden over årlig.

Ander forskere, for eksempel på Universitetet i Southampton, sier til Nature.com at de er usikre på hvilken rolle solkrem spiller når det kommer til ødeleggelse av korallrev.

Korallrev

For 30–40 år siden gikk det vanligvis minst 25 år mellom hvert alvorlige tilfelle av korallbleking. Men i dag går det bare seks år, noe som gjøre at revene ofte ikke har tid til å komme seg igjen før de rammes på nytt.

Foto: Caleb Jones / AP

SISTE NYTT

Siste nytt