Tsipras vil gjenoppta forhandlingene

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier at folkeavstemningen ikke er et nei til Europa, og at de nå vil gjenoppta forhandlingene med kreditorene.

Alexis Tsipras taler til det greske folket etter seieren

Hellas' statsminister Alexis Tsipras talte til folket etter den overveldende nei-seieren søndag kveld.

Tsipras talte til folket etter seieren i folkeavstemning søndag kveld. Opptellingen viste et overveldende flertall for å si nei til EUs siste hjelpepakke for den kriserammede greske økonomien.

– Hellas har gjort et modig valg, sa Tsipras.

Han understreket at grekerne nå ikke har sagt nei til Europa, og la vekt på at hans regjeringen vil gå inn i forhandlingene med kreditorene igjen.

– Mandatet jeg har fått, er å komme fram til en levedyktig løsning, sa han.

Over 61 prosent av grekerne hadde stemt nei i folkeavstemningen da over 87 prosent av stemmene var opptalt søndag kveld.

Resultatet viser at «demokrati ikke kan utpresses», sa Tsipras i talen.

– Tilbakeviser «jernburet»

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis var den første til å erklære seieren like før kl. 22 søndag kveld.

På en pressekonferanse sa han at landet nå må finne sammen med kreditorene og få en slutt på sparepolitikken som de har måttet følge de siste årene. Han sa at folkeavstemningen tilbakeviser «jernburet» som Hellas er blitt satt i.

Varoufakis sa også at den greske regjeringen er blitt styrket av resultatet, og at de nå vil strekke ut «en samarbeidende hånd» til kreditorene.

Toppmøte i EU

– Dagens «nei» er et stort «ja» til et demokratisk Europa, sa finansministen, som i kjent stil stilte i t-skjorte på pressekonferansen.

Da han var ferdig med det han skulle si, kjørte han hjelmløs videre på motorsykkelen sin uten av svare på spørsmål fra pressen.

Fortsatt står Hellas på randen av kollaps, og veien videre er usikker. Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande har kalt inn til et EU-toppmøte på tirsdag for å diskutere Hellas.

Begge var også ifølge talspersoner enige om at det greske resultatet må respekteres.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt