Trumps skattereform lagt frem

«Historiens største skattekutt», det lovet Trumps finansminister Steven Mnuchin før han i dag la frem administrasjonens forslag til skattereform.

Donald Trump

LOVER HISTORISK SKATTEKUTT: President Donald Trump mener skattereformen hans administrasjon la frem i dag vil innebære massive skattekutt for både personer og bedrifter.

Foto: Susan Walsh / AP

Finansministeren fulgte i dag opp løftene fra Trump som i et intervju med nyhetsbyrået AP sist fredag sa at skattereformen vil innebære «massive skattekutt» for personer og bedrifter, og at kuttene vil være «større, tror jeg, enn noe skattekutt noensinne».

Trump hadde tidligere i uka som vanlig brukt Twitter til å informere om når skattereformen var ventet.

Laster Twitter-innhold

Selskapsskatten ned med 20 prosent

På et arrangement i regi av avisen The Hill tidligere på onsdag bekreftet Trumps finansminister Steven Mnuchin at Trump-administrasjonen ønsker å senke selskapsskatten til 15 prosent fra dagens 35 prosent – og la til at han mener at dette tiltaket er «kritisk for å skape vekst», samt at det vil gagne små selskaper.

En selskapsskatt på 15 prosent var et av løftene Trump ga velgerne i valgkampen. Kuttforslaget har vært mye omtalt i amerikansk presse de siste dagene.

På pressekonferansen i dag sa finansminister Steven Mnuchin at skattekuttet skal hjelpe små bedrifter, ikke de store og rike.

– Dette skal ikke være et smutthull for rike mennesker som bør betale mer enn 15 prosent, sier ministeren, som håper forslagene vil bli vedtatt av Kongressen så fort som mulig.

Trump Tax Plan Steven Mnuchin, Gary Cohn

VIL STIMULERE TIL ØKONOMISK VEKST: Ved å senke selskapsskatten til 15 prosent håper Trumps finansminister Steven Mnuchin og Gary Cohn, lederen av USAs økonomiske råd (NEC) å stimulere til økonomisk vekst og flere jobber.

Foto: Carolyn Kaster / AP

LES OGSÅ: TV-kanal: – Har fått Trumps selvangivelse

Mer til barnefamilier

President Donald Trump foreslår også gi skattelettelser til familier som har barn eller andre forsørgelsesansvar.

I tillegg ønsker Trump administrasjonen å forenkle selvangivelsessystemet. Ifølge Trump regjeringen må over 90 prosent av innbyggerne i dag ha hjelp for å få den riktig.

– Vi skal kutte skatter og forenkle, ved blant annet å redusere antall skatteklasser fra syv til tre, sa Gary Cohn, lederen av USAs økonomiske råd (NEC)

De nye klassene vil være på henholdsvis 10 prosent, 25 prosent og 35 prosent, basert på hvor mye man tjener.

Splittet kongress

Utfordringen for Trump er at representantene er svært splittet når det gjelder hvilken vei presidenten bør gå i finanspolitikken. Årsaken er det store underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet.

US-TREASURY-SECRETARY-STEVEN-MNUCHIN-SPEAKS-ON-TAX-REFORM-AT-THE

VIL FORENKLE SELVANGIVELSEN: Finansminister Steven Mnuchin bekrefter også at Trumps regjering ønsker å forenkle skattesystemet for enkeltpersoner.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Skattekuttene kan føre til at underskuddet blir enda større hvis pengene ikke hentes inn på andre måter. Trump-administrasjonen mener imidlertid at skattelettelsene vil skape såpass mye økonomisk vekst at det veier opp for inntektene som staten mister.

Ifølge eksperter vil et kutt på 20 prosentpoeng i bedriftsskatten kunne føre til et budsjettunderskudd på ytterligere 2.000 milliarder dollar i løpet av ti år. De mener at det ikke finnes belegg for at administrasjonens forventninger om økonomisk vekst knyttet til skattelettelser vil slå til.

Finansminister Steven Mnuchin har tidligere sagt at Trump-administrasjonen har satt seg som mål å få skattereformen vedtatt i Kongressen innen utgangen av året.

LES OGSÅ: Skatt er Trumps neste kamp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt