TV-kanal: – Har fått Trumps selvangivelse

TV-kanalen MSNBC har fått tak i to sider av president Donald Trumps selvangivelse fra 2005.

Donald Trump

Donald Trump er den første presidenten siden Richard Nixon som har nektet å offentliggjøre sin egen selvangivelse.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

De to sidene fra Donald Trumps selvangivelse i 2005 ble sendt anonymt til den prisvinnende gravejournalisten David Cay Johnston, som valgte å gjøre innholdet kjent overfor et større publikum gjennom fjernsynskanalen MSNBC.

Da kanalen varslet at de ville vise frem sidene fra selvangivelsen, kom Det hvite hus dem i forkjøpet og bekreftet at Trump betalte 36,5 millioner dollar i skatt av en inntekt på 153 millioner i 2005. Det tilsvarer rundt 1,3 milliarder kroner.

Det hvite hus har ikke lagt frem bevis for denne informasjonen.

– Du vet du er desperat etter gode seertall når du er villig til å bryte loven for å sende en sak om to sider av en selvangivelse som er over ti år gammel, sier en administrasjonskilde til AFP.

Kilden sier Trump ikke har betalt mer skatt enn han er lovpålagt, og understreker at det er ulovlig å stjele og offentliggjøre selvangivelser.

Johnston forteller til CNN at dokumentene ble sendt hjem til ham i posten med anonym avsender, og utelukker ikke at det er Trump selv som er kilden.

– Jeg tror det er mulig. Han har en lang forhistorie med å lekke informasjon om seg selv. Han tenker ikke som oss, sier han.

En av sidene som er vist frem på MSNBC er stemplet som «klientkopi».

Tapte 100 millioner dollar

Dokumentene utgjør en liten brøkdel av en amerikansk selvangivelse. De to sidene inneholder også skattereduserende avskrivninger som følge av tap på 103 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fra før er det kjent at Trump i 1995 førte inn et tap på 916 millioner dollar i selvangivelsen, et tap som åpnet for kraftig redusert skatt i mange år etterpå.

Men ingen kjenner detaljene, hvor han har inntektene fra eller hvem han har betalt penger til. For som første president siden Nixon holder han fast på at selvangivelsen ikke skal offentliggjøres.

De siste 40 årene har det vært tradisjon for presidentkandidater fra alle politiske partier å vise frem selvangivelsen, men Trump har nektet.

Under valgkampen antydet Hillary Clinton flere ganger at Trump hadde noe å skjule, og at han ikke hadde betalt skatt de siste årene.

– Det betyr at jeg er smart, svarte Trump da.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt