Hopp til innhold

Trumps eldre søster med avsløringer om broren i hemmelig lydopptak

Donald Trumps niese oppgir kilden bak oppsiktsvekkende påstander i bok om den amerikanske presidenten: Trumps eldre søster og dommer Maryanne Trump Barry.

Donald Trump med søsteren Maryanne Trump Barry t.h.

RYKENDE UENIGE: Donald Trump med søsteren Maryanne Trump Barry t.h.

Foto: Charles Rex Arbogast / AP

Maryanne Trump Barry er tidligere føderal dommer og den amerikanske presidentens eldre søster. Washington Post har fått tak i 15 timer med lydopptak gjort i 2018 og 2019 gjort av niesen Mary L. Trump i samtale med Donald Trumps søster.

I opptakene kan man høre søsterens krasse kritikk av broren.

– Donald passer bare på Donald. Alt han vil er å appellere til sin egen base. Han har ingen prinsipper. Ingen! Ingen, sier Barry i opptaket, som den amerikanske avisen har publisert flere lydfiler fra.

Den 83 år gamle dommeren reagerer sterkt på måte hennes 74 år gamle bror styrer USA.

– Hans forbanna tweets og løgner. Herregud. Jeg snakker for fritt, men du vet. Historiene hans endrer seg hele tiden. Mangelen på forberedelser, løgnene!

Så beklager hun seg over hva som skjer med immigrantbarn på grensen til Mexico.

– Hva har han lest? spør niesen Mary Trump sin tante.

– Nei. Han leser ikke, svarer Barry.

Barry kilde bak niesens bok

Donald Trumps niese, Mary Trump lanserte i sommer en svært kontroversielle bok om onkelen, «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man».

Books - Trump Book

Donald Trumps niese, Mary Trump kommer med kraftige beskrivelser i sin bok om onkelen, USAs president. Nå har hun offentliggjort samtaler med en av sine viktigste kilder bak boka.

Foto: AP

Særlig har det vært stor interesse rundt én påstand i boka: Donald Trump skal ha betalt en venn for å ta opptaksprøven så han kunne studere ved University of Pennsylvania.

Mary Trump har gjentatte ganger blitt spurt om hvilke kilder hun har til mye av informasjonen som kommer fram. Som svar har Mary Trump overlevert 15 timer med lydopptak med tanten Maryanne Trump Barry til Washington Post.

Barry har aldri tidligere snakket offentlig om uenigheter med presidenten. Ingen andre i familien enn Mary Trump har tidligere offentlig kritisert presidenten.

– Drittunge

I samtalen mellom niesen og tanten kan man høre Barry fortelle at hun til og med vet hvem som tok opptaksprøven til universitetet for broren.

– Han var en drittunge. Jeg gjorde leksene for ham, jeg kjørte ham rundt i New York City for å prøve og få ham inn på universitetet. Han gikk på Fordham i ett år og så kom han inn på University of Pennsylvania fordi noen tok eksamen for ham. Jeg husker til og med hvem. Han heter Joe Shapiro, sier Barry.

Trump var venn med en Joe Shapiro som ikke lever lenger. Hans enke og søsteren har sagt til Washington Post at Shapiro aldri tok noen prøve for noen, inkludert Trump. Mary Trump påstår det er snakk om en annen Joe Shapiro, men vedkommende er ennå ikke identifisert.

Maryanne Trump Barry

Maryanne Trump Barry under innsettelsen av president Donald Trump i januar 2017.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Familiekrangel

Mary Trump skal ha begynt å ta opp samtalene etter at hun konkluderte med at familien hadde løyet om verdien på en familieeiendom hun hadde arvet deler av.

Etter et rettsoppgjør mottok hun langt mindre penger enn verdien av eiendommen skulle tilsi, mener hun.

Hun ville avdekke at familien hadde lurt henne. Men hun ventet ikke å få de avsløringene om onkelen som hun endte opp med, forteller en talsmann for Mary Trump.

Barry avslører hvordan et dypt fiendskap utviklet seg mellom henne og broren. Barry mener Donald Trump har forsøkt å ta æren for hennes suksess.

Donald Trumps advokat stod den gang president Ronald Reagan nær. Trump fikk ham til å ta kontakt med presidenten for å få ham til utpeke Barry som føderal dommer.

– Fordi Reagan ville bli gjenvalgt, var han desperat etter kvinnelige stemmer, forteller Barry.

Barry forteller at broren har sagt «Hvor ville du vært uten meg?», hvorpå Barry skal ha svart: «Sier du det en gang til, vil jeg jevne deg med jorda.»

Nominasjonen til vervet var hennes egen fortjeneste, høyere dommerposter senere har skjedd uten brorens innblanding, og tjenesten fra Donald Trumps advokat er den eneste hun noen gang har bedt om fra sin bror, sier Barry i lydopptaket.

Preller av

Mary Trump har sagt til Washington Post at hennes onkel er uegnet til å være president, og at hun planlegger å gjøre alt hun kan for å få Joe Biden valgt.

Det hvite hus skriver i en uttalelse fra presidenten: «Hver dag er det noe nytt, hvem bryr seg. Jeg vil fortsette å jobbe hardt for det amerikanske folket. Ikke alle er enige, men resultatene er åpenbare. Landet vårt vil snart være sterkere enn noensinne.»

Kritikken fra Trumps søster vil ikke bevege amerikansk opinion i noen retning, tror Sigrid Rege Gårdsvoll, skribent for Amerikanskpolitikk.no.

– Påstandene overrasker vel ingen når vi har kommet så langt. Dette er ikke sjokkerende for noen. Drittpakker funker ikke mot Trump. Ingenting biter på ham, eller på hans velgerbase.

President Donald Trump

Niesen hevder i boka at Donald Trump kan ha psykiske lidelser som gjør ham uskikket til å fatte beslutninger og ta ansvar.

Foto: CARLOS BARRIA / CARLOS BARRIA

I New York er det lovlig å ta opp samtaler som man selv er en del av den.

Likevel tror Gårdsvoll det kan oppfattes som ufint det Mary Trump har gjort. Hun tror ikke Barry ønsket dette.

– Det kan bli vanskeligere innad i familien nå. Det er nok ikke lett å gå ut mot sin bror på den måten, sier Gårdsvoll til NRK.

Washington Post har forsøkt å hente tilsvar fra den 83 år gamle søsteren, men har ikke fått noe svar ennå.

Mary Trump sier hun ikke har snakket med tanten sin etter at boka ble publisert.

– Det ville ikke overraske meg om hun aldri kontakter meg igjen, og det er jo rimelig. Jeg skjønner godt hvorfor hun ikke vil det.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.