NRK Meny
Normal

Trump: – Vurderer å signere helt ny innreiseordre

Varsler at den kommer til å være «veldig lik» den forrige, som gikk på et nederlag i flere rettsinstanser og førte til store demonstrasjoner over hele USA.

Trump sier han er sikker på å vinne kampen og kommer med nye tiltak neste uke.

Under en pressekonferanse i dag varslet Donald Trump nye tiltak mot innreise og innvandring til USA.

President Donald Trump sier han vurderer å signere en ny presidentordre om innreise og innvandring, etter at en føderal ankedomstol i går satte ned foten for den forrige, melder AP.

Administrasjonen og Trump har signalisert at de ønsker å ta nederlaget videre i retten – blant annet i en twittermelding med store bokstaver i natt, norsk tid – men har så langt ikke kommet med en offentlig konklusjon i spørsmålet.

Flere amerikanske medier siterer i kveld anonyme kilde i Det hvite hus på at administrasjonen ikke vil anke, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Laster Twitter-innhold

Helt ny ordre

Til reportere om bord presidentflyet Air Force One, som i dag fraktet Trump og den japanske statsministeren Shinzo Abe til Florida, sier Trump at han er sikker på å vinne kampen dersom den går til høyesterett, men åpnet for å starte helt på nytt.

– Vi har også mange andre muligheter, som å skrive en helt ny ordre. Vi trenger fortgang av hensyn til sikkerheten, så det kan hende vi gjør det, sier han.

Presidenten legger til at en ny ordre trolig blir svært lik den forrige, som blant annet nektet folk fra sju hovedsakelig muslimske land adgang.

Varsler mer i neste uke

Også borgere fra disse landene som har oppholdstillatelse i USA, såkalt green card, ble rammet av den forrige ordren. Å endre dette vil trolig stå sentralt i en ny formulering.

Ankedomstolen som i går leverte sin kjennelse, peker blant annet på at innreiseforbudet ikke skiller mellom dem som aldri har vært i USA, og dem som bor der på ulike typer visum eller har permanent opphold og doble statsborgerskap.

Den mener derfor forbudet er for bredt og ikke skiller mellom dem som utgjør en sikkerhetstrussel og dem som ikke gjør det.

Fredag holdt Trump pressekonferanse i Det hvite hus med Japans statsminister Shinzo Abe som er på statsbesøk. Der varslet han at de nye tiltakene offentliggjøres i neste uke.

– Vi kommer straks til å gjøre ting som har med å ytterligere sikre landet vårt å gjøre, sa Trump, uten å utdype nærmere.

Ankedomstol stanser innreiseforbudet til Donald Trump.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt