Innreiseforbudet avvist av ankedomstolen: Stort nederlag for Trump

WASHINGTON DC (NRK) Innreiseforbudet til USA blir ikke gjeninnført. Ankedomstolen i California mener situasjonen USA ikke er så ekstraordinær at det er nødvendig å nekte mennesker fra enkelte land adgang.

U.S. President Donald Trump signs an executive order to impose tighter vetting of travelers entering the United States, at the Pentagon in Washington

Føderale dommere har nok en gang satt ned foten for Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud.

Foto: Carlos Barria / Reuters

«SER DERE I RETTEN. DETTE HANDLER OM SIKKERHETEN TIL NASJONEN VÅR», tvitret President Trump med store bokstaver minutter etter at avgjørelsen falt.

Laster Twitter-innhold

Dette kan tyde på at administrasjonen hans planlegger å anke kjennelsen til høyesterett.

– Dette er en politisk avgjørelse. Vi vil møte den andre parten i retten og det ser vi fram til, sa Trump til NBCs reportere i Det hvite hus kort tid etter.

Alle de tre dommerne i ankedomstolen i San Francisco er enige om at administrasjonen ikke har lagt fram beviser som godt nok forklarer at det er et umiddelbart behov for et innreiseforbud i USA som det Trump-administrasjonen innførte 27. januar.

I en 27 sider lang dom argumenterer domstolen for hvorfor innreiseforbudet ikke kan gjeninnføres etter at en lavere domstol i Seattle stanset det sist lørdag.

Ankedomstol stanser innreiseforbudet til Donald Trump.

Les dommen her. (engelsk)

Trump har de siste dagene kritisert domstolene for behandlingen av saken og mener forbudet ikke er i strid med grunnloven.

En dårlig skoleelev ville ha forstått den, jurister som vi stanse innreiseforbudet bruker argumenter som ikke har noe med saken å gjøre, sa presidenten i en tale i Washington i går. Der beskrev han også terrortrusselen mot USA som mye større enn det amerikanere flest er klar over.

Tøff høringsrunde om Trumps innreiseforbud

Trumps advokater knyttet somaliere i USA til islamister

Kritisert for hastearbeid

Domstolen peker på at innreiseforbudet ikke skiller mellom dem som aldri har vært i USA og dem som bor der på ulike typer visum eller har permanent opphold og doble statsborgerskap. Den mener derfor forbudet er for bredt og ikke skiller mellom dem som utgjør en sikkerhetstrussel og dem som ikke gjør det.

Noen dager etter at det ble innført, opplyste departementet for innenlands sikkerhet at borgere fra de sju landene som har flere statsborgerskap eller såkalt grønt kort (som gir permanent opphold) likevel skulle få innreise.

Dommerne sier også at domstolene har myndighet til å vurdere en presidentordre som handler om immigrasjon og nasjonal sikkerhet.

Trump-administrasjonen har på sin side argumentert med at presidenten kunne utstede ordren fordi han har ansvar for USAs sikkerhet.

Trump utfordrer det amerikanske demokratiet

Trump utfordrer det amerikanske demokratiet

Fraråder Trump å anke

– Presidenten må ha myndighet til å holde mennesker som er en sikkerhetstrussel unna, men denne presidentordren er for bred og for dårlig planlagt, sier jusprofessor Alan Dershowitz ved Harvard-universitetet til MSNBC.

Han mener Trump-administrasjonen har en dårlig sak og ikke vil vinne fram i høyesterett.

Harvard-professoren mener Trump-administrasjonen heller bør utarbeide en ny, smalere presidentordre som omfatter utvalgte grupper, enn å forsøke å kjempe videre den de har laget i rettssystemet. Administrasjonen har mulighet til å gjøre dette.

Dommerne mener også at føderale domstoler i USA har rett til å vurdere om en president går ut over sine fullmakter.

– Dommerne går lenger enn de trenger å gjøre. Det gjør de for å styrke argumentene sine når høyesterett eventuelt skal vurdere saken sier Dershowitz.

Flere kommentatorer i USA mener imidlertid dommerne i ankedomstolen i San Francisco uttaler seg om langt mer enn de burde. Flere mener høyesterett kan komme til andre konklusjoner enn dem.

Høyesterett avgjør selv om de finner grunn til å ta opp saken dersom den blir anket dit. For tiden har høyesterett bare åtte dommere fordi Neil Gorsuch ennå ikke er godkjent. Dette kan gjøre det vanskeligere for Trump å vinne fram.

Demonstrasjon mot innreiseforbud

Det har vært mange demonstrasjoner mot innreiseforbudet. Her foran Det hvite hus i Washington.

Foto: MOLLY RILEY / AFP

– En god dag for USA

– Dette viser realiteten Donald Trump ikke vil innse. Han står ikke over loven. Dette er en god dag for USA, sier den demokratiske senatoren Cory Booker.

Han mener innreiseforbudet ville gjort USA mindre trygt, ikke mer.

Trumps kandidat til å bli høyesterettsdommer, Neil Gorsuch, sa i går at Trumps kritikk av amerikanske dommere er nedslående og demoraliserende. Han refererte blant annet til en Tweet der Trump kalte den føderale dommeren i Seattle en «såkalt» dommer fordi han hadde blokkert innreiseforbudet.

«President Bannon»

Kontroversielle Sessions godkjent som USAs justisminister

Anklager om religiøs diskriminering

Dommerne sier også at delstatene Washington og Minnesota som saksøkte har presentert alvorlige anklager om at Trump-administrasjonen forsøker å innføre religiøs diskriminering.

De sju landene som var omfattet av innreiseforbudet har muslimsk majoritetsbefolkning.

Folk fra Iran, Syria, Yemen, Libya, Somalia og Sudan som har visum til USA har de siste dagene igjen kunnet reise inn i USA.

Det vil ta mange uker før en eventuell anke kan behandles, og domstolen mener det er usannsynlig at Trump-administrasjonen har myndighet til å revidere innreiseforbudet.

SISTE NYTT

Siste nytt