Hopp til innhold

Trump: – Det er bra at Putin liker Trump

NEW YORK/OSLO (NRK): Donald Trump refser medier som har publisert «informasjon de ikke har belegg for», og gir kompliment til dem som ikke har meldt det han kaller for «falske nyheter». Samtidig mener han at Russland og USA må samarbeide.

Donald Trump refser medier som har publisert informasjon de ikke har belegg for, og gir kompliment til dem som ikke har meldt det han kaller for «falske nyheter». Samtidig mener han at Russland og USA må samarbeide.

Påtroppende president Donald Trump nektet CNN å stille spørsmål på pressekonferansen og grunnga dette med at de leverer «falske nyheter».

– Du angriper vår nyhetsorganisasjon. Lar du oss stille et spørsmål?, gjentok en representant fra CNN på pressekonferansen.

Svaret fra Trump var tydelig.

– Stille. Stille. Nei, du får ikke stille spørsmål. Dere er «falske nyheter».

CNN og Buzzfeed var de første medieorganisasjonene som meldte at Russland skal sitte på sensitiv informasjon om Donald Trump som de kan bruke til å legge press på ham, og at USAs etterretningstjenester sitter på denne kunnskapen.

Donald Trump svarte med å kritisere etterretningstjenestene for at de har latt det han omtaler som «falske nyheter» om ham lekke ut i offentligheten. Trump mener påstandene er et siste forsøk på å skade ham.

På pressekonferansen kalte han Buzzfeed for «en haug med søppel».

Den ubekreftede rapporten om det angivelige russiske videomaterialet skulle aldri vært laget, sa Donald Trump på sin første pressekonferanse etter valgseieren. Han kritiserte også mediene som har omtalt rapporten.

CNN har etter pressekonferansen lagt ut et svar til Trumps påstander om falske nyheter:

Laster Twitter-innhold

– Trist og patetisk

Også visepresidenten ga pressen et stikk, da han gikk på talerstolen før Trump.

– Jeg har alltid støttet en fri presse, men med frihet kommer ansvar, sa Mike Pence, og kritiserte de amerikanske mediene som valgte å gå ut med informasjon han mener de ikke hadde belegg for, om den påtroppende presidenten.

– Dette er et trist og patetisk forsøk fra media på å få klikk, sa Pence.

Donald Trump sier nå at han tror det var russisk etterretning som stod bak hackingen a demokratenes datamaskiner før valget.

– Jeg tror det var Russland. Putin burde ikke gjøre det. Han kommer ikke til å gjøre det, sa Trump.

Den påtroppende presidenten mener Russlands Vladimir Putin vil ha større respekt for USA etter at Trump selv blir president.

– Hvis Putin liker Donald Trump, så er det bra. Forholdet vårt til Russland er dårlig nå, og vi trenger Russland i kampen mot IS. Og er det noen som tror at Hillary ville være tøffere mot Russland enn meg? «Give me a break», sier Trump på pressekonferansen.

Onsdag benektet russiske myndigheter at de har sensitive opplysninger om USAs kommende president som de kan bruke til å presse ham.

«Politisk heksejakt»

– Du må ta disse påstandene med en dose humor, men det er også en trist side ved dette. Hysteriet opprettholder en politisk heksejakt, sa Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov i et møte med journalister.

Både Peskov og Trump hevder det hele er en «politisk heksejakt».

På pressekonferansen sa Trump at Russland også prøvde å hacke Det republikanske partiet sine kontoer under valgkampen, men at de ikke greide det.

– Hadde de greid det, så ville det trolig ha skjedd det samme med dem som med demokratene og Hillary Clinton, sa Trump.

Han mener at det er veldig viktig å beskytte seg mot hacking, men at når de ikke greide å hacke Det republikanske partiet, så må det hindres for resten av USA også.

– Alle hacker oss. Russland. Kina. Alle sammen.

Gir ikke innsyn i selvangivelsen

Mange medier har ønsket å få innsyn i papirer fra hans forretningsvirksomhet, blant annet for å se om han har bånd som kan gjøre ham inhabil. Da han fikk spørsmål om dette var han tydelig på at det vil han ikke.

– Jeg tror ikke det amerikanske folket er interessert i selvangivelsen min, det er det bare journalister som er. Jeg vant jo valget, ikke sant?, sa Donald Trump.

En av journalistene på pressekonferansen opplyste om at presidentene før ham har vært åpne om egen økonomi, men Trump ser ikke poenget.

Donald Trump vil ikke gi innsyn i sine selvangivelser og mener folk flest ikke bryr seg om dem.

Trump sa at det egentlig ikke ville være noe i vegen for at han fortsetter som forretningsmann også som leder av USA, dersom han skulle ønske det.

– Jeg kan, om jeg vil, lede Trump-konsernet og være president samtidig, men jeg vil ikke gjøre det, sier Trump, og opplyser at de to sønnene hans skal drive Trump-selskapet videre mens han er i Det hvite hus.

Trump sa også at han i helgen ble tilbudt to milliarder dollar for å være med på en større utbygging i Dubai, men at han sa nei.

Hans advokat gjorde det klart at Trumps selskaper ikke vil engasjere seg internasjonalt så lenge han er president, og at det er viktig for Trump å få fram at han ikke ønsker å bruke presidentembetet til personlig vinning.

Sikkerhet før Donald Trumps pressekonferanse

Politiet forbereder sikkerheten før pressekonferansen ved Trump Tower

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Obamacare er en katastrofe

– Du vil bli veldig stolt over det vi har lagt fram om helsetjenester, sa Trump, og la til at Obamacare er en «katastrofe».

Han mener at hans administrasjon vil kunne levere en mye bedre og billigere helsepolitikk.

– Vi kunne trekke oss tilbake og kritisere, for de eier det, og da ville folk klaget. Men vi kommer til legge fram en plan. Vi skal ta av oss helsetjenestene, vi skal gjøre demokratene en tjeneste ved å fjerne Obamacare, la han til.

Donald Trump møter pressen - del 1

– Mexico vil betale

Trump skrøt av Mexico på pressekonferansen, og sa at de har en bra regjering.

– Det er mye bra folk der, men de har utnyttet svake politikere i USA, og nå skal det bli slutt på det.

Han insisterer fortsatt på at det skal bygges en mur på grensen og at nabolandet skal betale for det.

– Mexico skal måtte betale, men det skal skje via en tilbakebetaling, for jeg vil at arbeidet med muren skal starte snart, sa Trump.

Han sa også at firmaer som produserer i Mexico etter å ha sparket ansatte i USA, vil måtte betale en høy toll på produkter de ønsker å selge i USA.

– Dette skulle vært gjort for mange år siden, og da ville vi hatt flere millioner flere arbeidsplasser i USA, sa Trump. Han sa også at han ønsker å bli den av alle Gud har skapt som skaffer flest jobber, og at han vil jobbe hardt for å klare det.

Donald Trump møter pressen - del 2

– Gleder oss

Et par NRK møtte utenfor Trump Tower før pressekonferansen sa at de gleder seg til å få ny president.

– Han er en mann som sier det som det er, og han kommer til å være en jobb-president. Han vil få bedrifter til å blomstre, slik at folk får jobber, og det kommer igjen til å påvirke økonomien i rett retning, sier en person som oppgir navnet Kim.

Trumptilhengere

Trump-tilhengere NRK møtte utenfor Trump-tower tror den nye presidenten vil bli et løft for USAs økonomi.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Trump-tilhengeren er sammen med sin kone på besøk i New York, men kommer fra Jacksonville i Florida, der republikanerne har stor støtte. De håper å få et glimt av den påtroppende presidenten, selv om de ikke tror det kommer til å skje.

Verken Kim eller konen setter sin lit til de ubekreftede meldingene om at Russland sitter på sensitiv informasjon om Donald Trump, og derfor har et sterkt grep på ham.

– Jeg bryr meg ikke om det. Det er ikke informasjon som er verifisert. Jeg vil ikke ta stilling til noe før fakta ligger på bordet.

Paret mener det er fordelaktig for USA å skape et bedre forhold til Russland.

– Han bør prøve å komme på god fot med dem, og det tror jeg han vil gjøre.

Demonstranter utenfor Trump Tower

Demonstranter hadde også møtt opp utenfor Trump Tower der pressekonferansen ble holdt.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt