Trump vil innføre nye harde straffetiltak mot Iran

USA president Donald Trump vil innføre nye straffetiltak mot Iran, skriver han i en Twitter-melding. Presidenten hevder at iranerne har drevet hemmelig anriking av uran i lang tid.

X90035

Donald Trump kommer med nye harde anklager mot myndighetene i Iran.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Temperaturen i Iran-konflikten øker for hver dag som går.

I helgen kunngjorde iranske myndigheter at de vil bryte atomavtalen fra 2015 ved å produsere mer høyanriket uran enn det som er avtalt.

I dag varsler president Donald Trump at USA vil iverksette nye straffetiltak mot landet.

I Wien sitter Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i møte for å drøfte den spente situasjonen.

Trump anklager

I ettermiddag skrev Donald Trump følgende på sin Twitter-konto:

«Iran har i lang tid drevet hemmelig anriking av uran, helt i strid med den fryktelige 150 milliarder dollar avtalen som ble gjort av John Kerry og Obama-administrasjonen.

Husk at avtalen skulle utløpe i løpet av få år. Sanksjonene vil bli utvidet, betydelig!», skriver den amerikanske presidenten.

Laster Twitter-innhold

Nærmere en atombombe

Høyanriket uran er nødvendig for å produsere en atombombe. Ved å øke produksjonen av slikt materiale reduserer Iran den tiden det tar å skaffe seg et slikt våpen.

Den siste tiden har det kommet to nyheter fra Iran som har ført til sterke reaksjoner – ikke bare fra USA og Israel, men også fra EU-landene, Kina og Russland.

Iranske myndigheter har laget mer enn 300 kilo anriket uran, og de har brutt grensen for hvor høyt anriket uran de kan fremstille.

AFP_1IF58O

Iranske myndigheter informerer mediene om at de har besluttet å bryte viktige bestemmelser i atomavtalen.

Foto: AFP

Reaksjon på USA-straff

President Donald Trump har aldri likt atomavtalen med Iran, som ble underskrevet av USA, Russland, Kina, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og EU i 2015.

I fjor trakk han USA ut av avtalen og innførte harde økonomiske straffetiltak mot iranerne.

Nå prøver iranske myndigheter å presse USA ved å bryte viktige bestemmelser i avtalen, samtidig som de håper på støtte fra europeiske land, Kina og Russland.

Krisemøte i Wien

Etter helgens dramatiske nyheter fra Teheran ba USA om et krisemøte i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien.

I dag kom byråets medlemmer sammen for å drøfte Iran-krisa, og den iranske representanten sier at IAEA har fått alle opplysninger om landets kjernefysiske program og at man ikke har noe å skjule.

Men samtidig kommer altså Donald Trump med en ny brannfakkel mot myndighetene i Teheran.

SISTE NYTT

Siste nytt