Hopp til innhold

Trump truer med å stenge grensen til Mexico

President Donald Trump truet fredag med å stenge den sørlige amerikanske grensen mellom USA og Mexico, dersom Kongressen ikke bevilger penger til å bygge grensemuren.

Gutt fra Mexico krysser grensen fra Tijuana til San Diego i USA

Meksikansk gutt klatrer over grensegjerde mellom Tijuana til San Diego.

Foto: Guillermo Arias / AFP

Mens en meksikansk gutt fra Guerrero krysser grensegjerdet mellom Tijuana til San Diego, skrev president Trump på sin Twitter-konto at det kan ende med at de må stenge grensen helt.

– Vi vil bli tvunget til å stenge den sørlige grensen helt dersom ikke Demokratene gir oss penger til å ferdigstille muren. Samt endre de latterlige immigrasjonslovene som vårt land er belemret med. Det er vanskelig og tro at det har vært en kongress og en president som har godkjent dette, skrev Donald Trump på Twitter fredag.

Laster Twitter-innhold

Viktig kampsak

Tidligere gikk demokratene med på å gi 1,3 milliarder dollar til bygging av en grensemur mot Mexico, men har ikke godtatt kravet fra president Trump på fem milliarder dollar (rundt 44 milliarder kroner) til finansieringen. Dette er en viktig kampsak for presidentens velgere.

Trump truet da med å stenge flere offentlige etater dersom han ikke fikk det som han ønsket, og ga dem frist til 21. desember.

Da de ikke klarte og bli enige om en budsjettavtale innen fristen, førte det til at flere etater ble stengt i en såkalt «shutdown».

Budsjettforhandlingene skal etter planen gjenopptas torsdag neste uke, og da har store deler av USAs statsapparat holdt stengt i 12 dager. Trump hevder at det ikke er muren i seg selv som er det store hindret.

– Det handler om at Demokratene ikke vil gi seier til Donald Trump og republikanerne, skriver Trump på sin Twitter-konto.

Uenigheten om grensemuren har ført til at nærmere 420 000 statsansatte i USA beordres på jobb uten lønn og 380 000 er permittert.

Donald Trump

President Donald Trump vil ha valgløftene sine gjennomført.

Foto: Evan Vucci / AP

Taper penger

USA eksporterte i 2017 varer for 243 milliarder dollar til Mexico, og importerte for 314 milliarder dollar, viser tall fra amerikanske myndigheter. En stenging av grensen mellom landene vil etter all sannsynlighet medføre store praktiske problemer for næringslivet i begge land.

Trump hevder imidlertid at USA taper penger på handel med Mexico.

– Jeg vil regne en stengning av grensen som en operasjon med fortjeneste, skriver USAs president.

Laster Twitter-innhold

Presidenten som avlyste sine planer om en julefeiring på sitt private feriested i Florida oppholdt seg i stedet i Washington, D.C. 2. juledag overrasket han og førstedame Melania Trump amerikanske soldater i Irak med et besøk. Nå har han også kansellert sine nyttårsplaner.

Les også: Irakiske politikarar vil kaste ut USA etter Trump-besøk

Les også: USA har startet tilbaketrekkingen fra Syria

SISTE NYTT

Siste nytt