Mener Trump ble lurt av ungdommer på TikTok

USAs president Donald Trump trosset koronaanbefalingene og holdt i natt sitt første valgmøte på seks måneder. På forhånd var det meldt om 800.000 solgte billetter og tidenes største valgmøte, men slik ble det ikke.

Mange stod svært tett på Trumps valgmøte i Tulsa lørdag. Noen få brukte munnbind, men de fleste gikk uten.

VALGMØTE: Mange stod svært tett på president Donald Trumps valgmøte i Tulsa lørdag. Noen få brukte munnbind, men de fleste gikk uten.

Nattens valgmøte var det første etter at koronapandemien fikk fotfeste i USA. Møtet ble holdt i Tulsa i Oklahoma, i BOK Center med plass til 19.000, og var ventet å bli tidenes største.

Realiteten ble en annen.

Donald Trump og visepresident Mike Pence valgte å avlyse de planlagte talene utenfor lokalet, fordi svært få mennesker hadde møtt opp. Og inne i det store lokalet sto en rekke seter tomme.

Trumps valgkampledelse sier at grunnen til at det var så få fremmøtte, var at demonstranter fra venstresiden demonstrerte og gjorde det vanskelig for personer å komme inn i bygget, skriver Washington Times.

alexandria ocasio-cortez

HEVDER TRUMP BLE LURT: Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez hevder president Donald Trump ble lurt av ungdommer på TikTok.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– De hindrer til og med folk fra å komme inn, skriver Trumps valgkampleder Brad Parscale på Twitter.

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez mener derimot at Trump-administrasjonen ble lurt, og at talen i Tulsa ble kuppet av ungdommer.

– Faktisk så ble dere akkurat lurt av ungdommer og TikTok-ere som oversvømte Trump-kampanjen med falske billettreservasjoner og lurte dere til å tro at en million mennesker ville høre på hvit makt-praten deres for åpen mikrofon så mye at en arena kunne fylles under covid, skriver hun på Twitter.

Politikeren legger til at hun er stolt av ungdommene som deltok, og retter også en takk til andre som deltok med de falske reservasjonene.

Skjelte ut mediene

Presidenten innledet valgmøte med å skjelle ut mediene, og de som demonstrerte mot ham og hans kampanje.

– Jeg har sett på «fake news» i flere uker nå. Alt er bare negativt. Ikke gjør ditt, ikke gjør datt, sa Trump om mediene.

Han har fått mye kritikk for å starte opp igjen med valgkampmøter mens koronapandemien herjer i USA.

Før tilhengerne fikk slippe inn på BOK Center for å høre på den nesten to timer lange talen, måtte de skrive under på at de ikke vil saksøke Trumps valgkamp dersom de skulle bli smittet av koronaviruset, skriver NTB.

Langt fra alle brukte munnbind under Trumps valgmøte i Tulsa.

MUNNBIND: Langt fra alle brukte munnbind under Trumps valgmøte i Tulsa.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

Få brukte munnbind

Bilder fra møtet viser at svært få av de fremmøtte brukte munnbind. Mange stod også tett i lokalet. Totalt er det plass til 19.000 mennesker inne i arenaen, men bildene viser at lokalet ikke var fullt.

For mens motkandidaten, Joe Biden, i stor grad har satt valgkampen på pause på grunn av korona, tar presidenten lite hensyn til pandemi og smittevern.

I forkant av møtet ble seks personer fra Trumps valgkampstab satt i karantene, etter å ha testet positivt for covid-19. Det ble gjennomført flere hundre tester, ifølge CNN.

Motkandidat fikk gjennomgå

Trump viet mye oppmerksomhet til demokratenes presidentkandidat Joe Biden som han mener er en «nikkedukke» for den radikale venstresiden og Kina.

– Joe Biden har forrådt, skapt katastrofe og mislykkes i alt han har gjort i 47 år. Han har støttet alle globalistangrep på bekostning av den amerikanske arbeideren. Joe Biden vil alltid svikte dere, sa Trump.

Uttalelsene om motkandidaten ble møtt med applaus fra de fremmøtte.

– Jeg står her for å erklære at den stille majoriteten er sterkere enn noen gang. Fem måneder fra nå skal vi slå «sleepy» Joe Biden, sier Trump.

Sammenstøt mellom demonstranter i Trumps tilhengere på utsiden av BOK Center i Tulsa.

DEMONSTRANTER: Sammenstøt mellom demonstranter i Trumps tilhengere på utsiden av BOK Center i Tulsa.

Foto: Charlie Riedel / AP

Samler mye folk

I tillegg til at en rekke Trump-tilhengere hadde kommet til byen for å høre på Trump, hadde også en et betydelig antall demonstranter kommet for å protestere mot Trump på utsiden av BOK Center.

Politiet satte derfor opp flere barrikader, og en rekke butikker og restauranter spikret lemmer foran dører og vinduer for å hindre hærverk, plyndring og ødeleggelser.

– Vi hadde noen veldig fæle folk på utsiden. De gjorde veldig fæle ting, men vi har en gigantisk folkemengde i Oklahoma. Dere er krigere, sa Trump til tilhengerne sine.

Frykter smittespredning

Trump har annonsert nattens møte i Tulsa vil være starten på presidentvalgkampen for hans del.

Arrangementet inntraff mens delstaten Oklahoma er inne i en smittetopp, og utbruddet kan potensielt vokse med dette folkemøtet.

Disse møtene trekker gjerne tilhengere fra andre deler av landet, og mange av Trump-velgerne er eldre og i risikogruppen.

I tillegg skal de samles innendørs, der forskning viser at koronaviruset sprer seg betydelig raskere enn i friluft.

Election 2020 Trump

VALGMØTE: President Trump på sitt første valgkampmøte på seks måneder.

Foto: Sue Ogrocki / AP

– Frykter ingenting

– Jeg frykter ingenting. Hvis det er i dag jeg skal dø, så er det i dag jeg dør, sier Trump-tilhengeren David Riniker til NBC.

62-åringen, som fikk diagnostisert kreft for to år siden, har kjørt fra Arkansas for å høre på Trump.

Ordføreren i Tulsa, republikaneren George Theron Bynum, skrev på sin Facebook-side før møtet at han er bekymret for hvordan det kommer til å gå.

Oppsiktsvekkende valg av tid og sted

I tillegg til å få kritikk for å drive valgkamp mens koronapandemien fortsatt tar flere liv i USA, har Trump fått kritikk for valg av både dato og sted for valgkampåpningen.

Arrangementet var i utgangspunktet planlagt å finne sted 19. juni, som er merkedagen for slutten på slaveriet i USA i 1865 og en feiring/fridag for mange afrikansk-amerikanere. Folkemøtet ble senere utsatt en dag.

I tillegg er det omstridt at presidenten valgte å starte valgkampen i nettopp Tulsa, fordi byen mellom 31. mai og 1. juni 1921 var åsted for en massakre der hundrevis av svarte innbyggere ble lynsjet. Gjerningspersonene var hvite.

Dette regnes som det verste tilfellet av rasistisk motivert vold i amerikansk historie. Hendelsen omtales i USA som Tulsa Race Massacre.

SISTE NYTT

Siste nytt