Hopp til innhold

Trump sier han vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

President Donald Trump sier han vil trekke USA ut av nedrustningsavtalen INF fordi Russland bryter med avtalevilkårene.

USAs president Donald Trump på vei til Air Force One etter et valgkampmøte i Elko i Nevada lørdag.

– Russland har ikke holdt seg til avtalen. Så vi kommer til å avslutte den, sa Trump da han møtte journalister under et valgkamparrangement i Nevada lørdag.

– Russland har brutt avtalen, de har brutt vilkårene i årevis. Jeg vet ikke hvorfor president (Barack) Obama ikke forhandlet eller trakk seg ut. Men vi kommer ikke til å la dem bryte en atomavtale og fortsette å lage våpen mens vi ikke får lov til det, sa Trump videre.

Trump kom med uttalelsen da han snakket med journalister i forbindelse med et valgkamparrangement i Nevada lørdag.

INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) er en nedrustningsavtale som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan

Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov og USAs daværende president Ronald Reagan undertegnet avtalen 8. desember 1987.

Foto: BOB DAUGHERTY / AP

Det tok ikke lang tid før det første svaret fra russiske myndigheter kom.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet mener USA har «en drøm om å bli en ledende supermakt» og at det er derfor amerikanerne melder seg ut, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Dette er ikke en drøm som kommer til å bli realisert, understrekte kilden.

Nytt rakettsystem

USA mener nå å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

I begynnelsen av oktober sa forsvarsminister Jim Mattis at USA ville bli nødt til å svare dersom ikke Russland stanset utviklingen av det omstridte rakettsystemet 9M729.

Russiske raketter bekymrer

Rakettsystemet har skapt bekymring hos Nato, som frykter at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Uttalelsen fra Trump kom samme dag som hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var på vei til en rundtur i Russland, Aserbajdsjan, Armenia og Georgia.

INF-avtalen ble undertegnet 8. desember 1987 av president Ronald Reagan og Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov.

Donald Trump

President Donald Trump talte på et valgkamparrangement i Elko i Nevada lørdag.

Foto: Carolyn Kaster / AP

SISTE NYTT

Siste nytt