Trump: ytringsfriheten er under angrep som aldri før

President Donald Trump kalte forslaget om å stille ham for riksrett for latterlig da han møtte pressen før han reiste til Texas tirsdag. I talen han holdt ved muren til grensen til Mexico, sa han at ytringsfriheten er under angrep.

USAs president Donald Trump sier riksrettsprosessen som er satt i gang imot ham, skaper «voldsomt sinne».

USAs president Donald Trump sier riksrettsprosessen som er satt i gang imot ham, skaper «voldsomt sinne».

President DonaldTrump reiste tirsdag til byen Alamo i Texas på grensen til Mexico for å snakke om grensemuren til Mexico. Dette var første gang han holdt tale etter angrepet på Kongressen torsdag.

Presidenten sa at forsøket på å få visepresidenten og regjeringen til å avsette ham før tiden utgjør «null risiko» for ham.

– Men det kommer til å hjemsøke Joe Biden og Biden-administrasjonen, sa Trump, og la til: – Som det heter, vær forsiktig med hva du ønsker deg.

Det kan tolkes som en trussel om at hans tilhengere vil reagere kraftig.

– Ytringsfriheten er under angrep som aldri før. Og riksretten er en fortsettelse av den største heksejakten i landets historie, sa Trump i talen.

U.S. President Donald Trump visits the U.S.-Mexico border wall, in Alamo, Texas

Trump viste ingen anger for oppfordringen om å "marsjere mot Kongressen" sist onsdag under besøket ved muren mot Mexico. Men samtidig snakket han om "lov og orden", uten å kritisere sine tilhengere direkte.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Han sa at nå er tiden kommet for nasjonen å heles.

– Millioner så hvordan aktivister marsjerte mot statlige institusjoner. Men vi tror på rettsstaten, vi vil ikke rive den ned, sa Trump.

– Respekt for utøverne av lov og orden er grunnlaget for MAGA-bevegelsen. Vi må respektere heltene som utøver lov og orden.

Skrøt av muren

– Vi arvet en ødelagt grense. Vi har sørget for den sikreste sørgrensen i USAs historie. Vi har gjenreist rettsstaten. Det var ikke lett å få den finansiert og bygget, veldig vanskelig. Men vi har gjort det. De snakket om det for mange år siden, men de klarte aldri å fullføre jobben.

– Jeg holdt mine løfter. 450 miles er fullført, sa Trump.

Latterlig forslag

President Donald Trump kalte forslaget om å stille ham for riksrett for latterlig da han møtte pressen før han reiste til Texas tirsdag. Han beskrev talen han holdt før stormingen av Kongressen torsdag som «helt passende».

Han sa også at han «ikke ønsker vold».

Han karakteriserte også Demokratenes forsøk på å stille ham for riksrett i kjølvannet av stormingen av Kongressen, for «helt latterlig». Han sa også at hele prosessen forårsaker «et enormt sinne».

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikkens historie, sa Trump videre.

Før stormingen av Kongressen torsdag, holdt presidenten en tale, der han oppfordret følgerne sine til å møte opp foran Kongressen og vise motstand mot «det stjålne valget.»

Her sier Trump at han vil gå sammen med sine tilhengere til Kongressen. Det skjedde ikke, han skal ha blitt advart av sine rådgivere. Han sier også at det ikke nytter å ta tilbake landet med svakhet, de må vise styrke.

I talen gjentok Trump sine grunnløse påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget. Presidenten nekter å ta selvkritikk for talen.

Da han møtte pressen tirsdag, beskrev han talen som «helt passende».

Trump tar ingen selvkritikk, men hevder at demonstrasjonene mot rasisme i Portland og Seattle i fjor sommer representerte «et virkelig problem».

Fem personer mistet livet under stormingen av Kongressen.

Katastrofal feil

President Trump er rasende på sosiale medier som har utestengt ham.

President Donald Trump

President Donald Trump raser mot sosiale medier.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– De begår en katastrofal feil. De er splittende, og de demonstrerer noe som jeg lenge har forutsett.

Både Twitter og Facebook har stengt Trumps kontoer etter uttalelsene hans før og under stormingen av Kongressen torsdag.

Twitter stengte Trumps konto permanent. Det begrunnes med risiko for nye tilfeller av oppildning til voldsbruk.

Riksrett

Tirsdag skal Representantenes hus stemme over en resolusjon som oppfordrer visepresident Mike Pence og regjeringen til å avsette Donald Trump.

Presidenten kan avsettes, dersom visepresidenten og minst halvparten av regjeringen erklærer den sittende presidenten som uegnet til å styre landet.

Selv om det skulle bli flertall for dette i Representantenes hus, ventes det ikke at Pence vil følge oppfordringen.

Neste skritt blir å stemme over om presidenten skal stilles for riksrett.

Det vil sannsynligvis skje onsdag, og det er ventet at det blir flertall for dette. Trump vil da bli tiltalt for å ha oppildnet til opprør.

De republikanske lederne i Kongressen har bestemt seg for å ikke legge føringer på hvordan deres representanter skal stemme spørsmålet om riksrettstiltale kommer opp til avstemming.

Det skriver avisa The New York Times i kveld.

Minoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy sier at han personlig vil stemme mot riksrett.

En eventuell riksrettssak foregår i Senatet. Det er lite sannsynlig at to tredeler av senatorene vil kjenne ham skyldig slik at han blir dømt.

Les også;

Krever at Pence og regjeringen avsetter Trump

Trump stilles for riksrett på ny. Men kan han bli dømt denne gangen?

SISTE NYTT

Siste nytt

Silvio Fauner og Pietro Piller Cottrer forteller hvem de setter høyest blant konkurrentene

Dæhlies nemesis vil ha italienerne ut på ski igjen

CORTINA/SAPPADA (NRK): Når skiheisene står, har italienerne har funnet fram langrennsskiene igjen. Et par gamle mestere leder an.

Opposisjonspolitikeren Navalnyj tilbake i Russland

MOSKVA(NRK): Den fremste russiske opposisjonspolitikeren, Aleksej Navalnyj reiste i ettermiddag fra Tyskland til Moskva. Der blir han trolig satt i fengsel.