Sender føderale politistyrker til demokrat-styrte byer

President Trump varsler at han etter økende vold i flere amerikanske byer nå sender inn føderale politistyrker.

Chicago, Kansas City og Albuquerque er demokrat-styrte byer som nå kan få styrket politiet.

– Denne blodsutgytelsen må avsluttes, sa Trump da han kunngjorde at han skal styrke politiet i byene.

Lov og orden har blitt en hovedsak i Trumps kamp for å bli gjenvalgt.

Anklaget venstresida

Han anklaget det han kaller det radikale venstre for å stå bak økende vold med skyting, drap og andre kriminelle handlinger i noen byer, selv om eksperter i strafferett mener det ikke er riktig å forenkle utviklingen på denne måten.

– De siste ukene har det radikale-venstre forsøkte å kutte i politiets budsjetter. Det har ført til en eksplosjon av vold, sa presidenten.

Kilder i Trump-administrasjon har bekreftet at presidenten nå vurderer å sende 150 spesialagenter i Chicago, og han bekreftet selv at de sender 200 tjenestemenn til Kansas City.

Ikke velkomne

Chicagos borgermester Lori Lightfoot er ikke fornøyd med tiltaket, selv om hun er åpen for et samarbeid for å bekjempe kriminalitet.

– Jeg vil ikke tolerere en autoritær tilnærming med ukonstitusjonelle arrestasjoner, skriver Lightfoot i et brev, og legger til:

– Vi kan ikke ha folk som verken kjenner gatene eller nabolagene våre til å gå rundt og begå åpenbart grunnlovsstridige handlinger.

Lori Lightfoot, Chicagos borgermester.

MÅ KJENNE GATENE: Chicagos borgermester Lori Lightfoot er ikke fornøyd med og mener det er svært viktig at politiet kjenner de lokale forholdene.

Foto: Pat Nabong / AP

Lov og orden

Bakgrunnen for dette er presidentordren fra 26. juni som gir Department of Homeland Security (DHS) myndighet til å beskytte amerikanske monument, minnesmerker og statuer.

Mange mener imidlertid at de siste dagers hendelser i Portland har vist at de føderale myndighetene har gått ut over dette mandatet. Blant annet ved ikke å identifisere seg og føre demonstranter bort i umerkede biler.

Fjernet protest-leir

I New York rykket politiet onsdag inn og fjernet demonstrantene som i fire uker har slått leir utenfor rådhuset. «Okkuper rådhuset» hadde sitt utspring i de voldsomme demonstrasjonene som har herjet USA, etter drapet på George Floyd i mai.

Demonstranter utenfor rådhuset i New York.

Slik at det tidligere i sommer sett ut utenfor rådhuset i New York. Mange har samlet seg der for å demonstrere mot politivold og for å støtte Black Lifes Matter-bevegelsen.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Sammen med rengjørere og advokater demonterte de telt og ryddet området uten bråk eller at noen ble skadet, ifølge politiet.

– Det vi har sett de siste månedene var at det ble færre og færre demonstranter og flere og flere hjemløse. Da var det på tide å gjøre noe, sier ordføreren i New York, Bill de Blasio. Han har vært en skarp kritiker av Donald Trump.

Renholdere rydder området utenfor rådhuset i New York

Onsdag var det ikke mange demonstranter igjen utenfor rådhuset.

Foto: CARLO ALLEGRI

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt