Hopp til innhold

Trump vil sende spesialtropper til Chicago – borgermesteren vil ikke ha noe av det

USAs president Donald Trump har fått mye kritikk for å ha godkjent å sende spesialtropper til Portland for å beskytte offentlige bygg. Nå vil han sende ut flere agenter.

Donald Trump snakker med pressen fra det ovale kontor

Under et møte sammen med flere medlemmer fra administrasjonen sin, fortalte Donald Trump at han åpner for å sende ut flere spesialagenter til flere byer i USA.

Foto: POOL

På en pressekonferanse i Det hvite hus kritiserte Trump byer som blir styrt av «liberale demokrater», og nevnte spesielt Chicago, New York, Philadelphia, Detroit, Baltimore og Oakland.

– Lederne der er for svake til å gjøre noe, sa Trump til pressen, og la til at han synes de kritiserte spesialagentene i Portland har gjort «en fantastisk jobb».

Nå melder Chicago Tribune og Washington Post at Trumps administrasjon planlegger å sende 150 agenter til Chicago.

Laster Twitter-innhold
Lori Lightfoot, borgermester i Chicago

Borgermesteren i Chicago, Lori Lightfoot fra Demokratene, sier hun ikke vil støtte sendingen av spesialagenter til byen hennes. Ifølge den lokale kanalen ABC7Chicago ble mer enn 60 personer skutt i løpet av helgen.

Foto: Ashlee Rezin Garcia / AP

– Vi vil absolutt ikke ha noe av det

På søndag sendte lederen for en del av politiets fagforening i Chicago et brev til Trump.

– Borgermesteren i byen har feilet totalt med å bevare ro og orden her. Disse politikerne svikter befolkningen og politiet i Chicago, skrev fagforeningsleder John Cataranza i brevet.

Borgermester i Chicago Lori Lightfoot kom i går med sitt eget brev til presidenten, der hun stiller seg meget kritisk til utviklingen.

– Vi kan ikke ha folk som hverken kjenner gatene eller nabolagene våre til å gå rundt og begå åpenbart grunnlovsstridige handlinger. Det er kaos, det er lovløshet, og vi vil absolutt ikke ha noe av det, skriver Lightfoot i brevet, og beskylder Cataranza for å ha «gått av hengslene».

Demonstrasjon i Chicago, 20. juli

Demonstranter marsjerer mot rasisme og dårlige vilkår for svarte arbeidere i Chicago, mandag 20. juli. Sist uke ble 49 politibetjenter skadet i konfrontasjoner med demonstranter i byen.

Foto: SCOTT OLSON / Getty Images/AFP

Skal «beskytte offentlige bygg»

Begrunnelsen for å sende spesialagenter til Chicago er at de skal beskytte offentlige bygg der. Men, som i Portland, har heller ikke de lokale myndighetene her bedt om assistanse fra Washington.

De føderale agentene som er sendt til Portland, kommer fra toll- og grensepolitiet og departementet for innenlandsk sikkerhet. Politi i militære uniformer deltar også.

Bakgrunnen for at disse agentene kan sendes ut uten at de identifiserer seg, er en presidentordre Trump underskrev for å beskytte statuer og landemerker etter de voldsomme demonstrasjonene i kjølvannet av drapet på George Floyd.

Laster Twitter-innhold

Får kritikk

Trumps uttalelser om spesialagentenes arbeid i Portland står i skarp kontrast til det lokale politimyndigheter sier. De hevder at styrkene bare har eskalert konflikten i byen.

Myndighetene i Oregon har også krevd at Trump kaller tilbake troppene.

Mye av kritikken har gått på at disse troppene ikke har identifisert tydelig hvem de er og hva de gjør. Likevel har de arrestert og ført bort demonstranter.

– Det som skjer i Portland, burde uroe alle i USA. Vanligvis når vi ser at folk i umerkede biler griper fatt i folk på åpen gate, kaller vi det en kidnapping, sier Jann Carson i borgerrettsorganisasjonen ACLU.

Racial Injustice Portland

UØNSKET: Innbyggere i Portland ber det de kaller «de føderale bøllene» om å forlate byen.

Foto: Gillian Flaccus / AP

Ordfører i Portland Ted Wheeler anklager føderale agenter for å bidra til eskalering i en langvarig konflikt mellom demonstranter og politi ved at de kjører rundt i byen i umerkede biler.

– Tilstedeværelsen deres her fører til mer vold og mer hærverk. Det hjelper ikke på situasjonen i det hele tatt. De er uønsket her. Vi har ikke bedt dem om å være her. Faktisk ønsker vi at de forlater byen, sier Wheeler, som i dag sendte et brev til Det hvite hus og ba myndighetene fjerne troppene i byen.

Brevet var også underskrevet ordførerne i Seattle, Atlanta, Chicago, Washington D.C. og Kansas City.

Laster Twitter-innhold