Hopp til innhold

Trump saksøker valgmyndigheter

Valgkampapparatet til Donald Trump har saksøkt valgmyndighetene i Clark County i Nevada fordi et valglokale holdt ekstra åpent for velgere som sto i kø. – Bare en forsmak på hva som kommer de nærmeste timene og dagene, frykter USA-ekspert.

USA-ELECTION/TRUMP

Donald Trump stemte i New York tidlig på valgdagen.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

– Folk, det er et rigget valgsystem. Det er rigget, men vi skal slå det, har Donald Trump annonsert gjentatte ganger denne valgkampen.

Det er også kommentaren til CNN etter at valgkampapparatet hans nå har saksøkt valgmyndighetene i Nevada.

Motivasjonen til Trump-leiren er kanskje at Clark Couty er et valgdistrikt som vanligvis har stemt demokratisk. Nevada er en av vippestatene i dette presidentvalget der hver stemme teller.

– Valglokalet skulle stenge klokka 7, men holdt åpent til klokka 10. Følere dere dere fri nå? Tenker dere at dette er et fritt og enkelt valg? Derfor er dette viktig, skal Michael McDonald, leder av det republikanske partiet i Nevada, ha sagt på et valgkamparrangement ifølge kanalen.

Stemmene telles opp uansett

Trump-leiren mener stemmene må holdes adskilt fra resten av stemmene i delstaten i påvente av en rettslig avgjørelse, melder Reuters.

Nå i kveld har en dommer imidlertid avvist kravet om at stemmene holdes utenfor opptellingen, ifølge BBC og CNN. Avgjørelsen kan imidlertid ankes til delstatens høyesterett.

Laster Twitter-innhold

Kan være en forsmak på det som kommer

Det amerikanske valget har en historie for at valgene blir avgjort av domstolene. I 2000 tok det flere uker før høyesterett til slutt utropte George W. Bush som valgvinner i delstaten Florida etter en omstridt opptelling. Kun 600 stemmer skilte Bush og demokraten Al Gore den gang.

Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen er ikke overrasket over at Trump går rettens vei når han får muligheten.

Foto: NRK

– Vi må nok regne med at det kommer flere beskyldninger utover kvelden fra Trump. Han har tidligere i valgkampen vist at han er lett på avtrekkeren, sier kommentator i Minerva og USA-ekspert, Jan Arild Snoen til NRK.no

Snoen tror ikke Trump har en særlig god sak fordi det dreier seg om forhåndsstemmer, som derfor ville kunne bli avgitt uansett. Han trekker også fram at det ikke er uvanlig at rettssystemet blir tatt i bruk i en amerikansk valgkamp.

– Men denne valgkampen og dette valget er spesielt, så vi vet ikke helt hva han kan finne på, sier Snoen.

Valgproblemer andre steder

Valget følges tette av observatører fra hele verden, og beskrives av flere som komplisert fordi det foregår på så mange nivåer.

To valgfunksjonærer skal ha fått sparken i fylket Broward i Florida Etter at de ikke hadde den «nødvendige integriteten som de ble opplært til å ha i stillingen», melder CNN. De to skal ikke ha fulgt standard prosedyrer.

NRK Nyheter på Snapchat

NYHETER PÅ SNAPCHAT: NRK Nyheter dekker valget direkte på Snapchat. Vi heter 'nrknyheter'. Send oss dine spørsmål, så svarer reporterne våre i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt