Normal

Børge Brende støtter Donald Trump

NEW YORK (NRK): Norges utenriksminister Børge Brende støtter USAs president Donald Trumps kritikk av FN-byråkratiet, en organisasjon han tidligere har ment ikke er en venn av verken USA eller demokratiet.

Donald Trump i FN

USAs president Donald Trump benyttet sitt første møte med FN til å skyte av generalsekretær António Guterres, og kreve en nye FN-reform.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Norge støtter reform av FN. Vi trenger mer FN og et bedre FN for pengene. Vår tids store utfordringer som klima, terrorisme, flyktninger og pandemier er grenseoverskridende og krever internasjonale løsninger, sier Børge Brende til NRK like etter at Donald Trump hadde tatt til ordet for en ny FN-reform.

«Byråkrati og vanstyre»

Under valgkampen var Trump en skarp kritiker av FN og tok til ordet for at organisasjonen verken var en venn av USA eller av demokratiet, i dag møtte han dem med krav om reformer.

– FN er grunnlagt på virkelig edle målsettinger, sa Trump på et møte i FN-hovedkvarteret foran åpningen av hovedforsamlingen. Så tilføyde han at organisasjonen de siste årene ikke har greid å oppfylle sitt potensial på grunn av «byråkrati og vanstyre».

– Vi ser ikke resultater som samsvarer med investeringene, mener Trump som tok til orde for å fokusere med på menneskene enn på byråkratiet.

Til stede var også vår egen utenriksminister og Brende nikket anerkjennende til deler av det USAs president foreslo.

– Trump peker helt riktig på behovet for å redusere unødvendig byråkrati og bruke ressurser på en best mulig måte i FN-systemet. Dette er vi helt enig i, sier Brende som samtidig advarte USA med å trekke sin pengestøtte.

– Samtidig er det klart at et eventuelt betydelige kutt i støtten fra USA, vil svekke FNs evne til å levere.

Brende understreker overfor NRK at det for Norge sin del er viktig at FN-organisasjonene blir bedre til å samarbeidet slik at FN-systemet leverer bedre resultater.

– FN må også spisse sin innsats inn mot å levere resultater i felt og flytte ressurser dit. Dette krever økt fleksibilitet i FN-systemet.

Roset FNs generalsekretær

Trump benyttet også anledningen til å rose den ferske generalsekretæren, António Guterres, for reformarbeidet og for å tenke endring i stedet for å fortsette som før.

Guterres har tidligere rettet skarp kritikk mot FN-byråkratiet, som han mener undergraver organisasjonen han selv leder, og i dag var han enig med Trump.

– Noen spurte meg nylig hva som holder meg våken om natten. Mitt svar var enkelt: Byråkrati. Fragmenterte strukturer. Bysantinske prosedyrer. Endeløs papirmølle, sier Guterres, for han fortsatte:

– Noen som er ute etter å undergrave FN, kunne ikke kommet på noen bedre måte å gjøre det på enn å innføre noen av de reglene som vi selv har skapt.

I morgen skal Trump holde sin første tale under FNs hovedforsamling. En tale det er knyttet stor spenning til, spesielt etter at usikkerheten hva Det hvite hus mener om Parisavtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt