Frykter USA vil angripe Nord-Korea

– Nord-Koreas masseødeleggelses­våpen skal først og fremst avskrekke, men nabolandene er bekymret for hva som skjer om USA bestemmer seg for å angripe, sier en av Nordens fremste nord-koreaeksperter.

Tokyos innbyggere foran en videoskjerm med Kim Jong-un

PREGER JAPAN: Tokyos innbyggere ble vekket av sirener og advarsler om nok en rakettutskyting fra nabolandet i natt. Nord-Koreas leder Kim Jong-Un var toppnyhet på TV-skjermene i Japans hovedstad fredag morgen.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

– Jeg kan ikke si at vi har blitt vant til det. Missilet fløy rett over byen vår. Det er ikke veldig betryggende, forteller Yoshihiro Saito til nyhetsbyrået AFP.

Innbyggeren i den lille fiskerlandsbyen Erimo var en av millioner japanere som ble vekket av sirener og mobilmeldinger om å søke dekning da Nord-Korea i natt avfyrte sin 13. rakett i år.

– Det var temmelig skremmende, sier Saito.

Raketten fløy over den japanske øya Hokkaido og endte i Stillehavet.

Kort tid før truet Nord-Koreas leder Kim Jong-un med å «senke Japan» og redusere USA til «aske og mørke».

– Angrep kan føre til total krig

Geir Helgesen

– I motsetning til hva mediene fremstiller, så er Nord-Koreas ledelse neppe vanvittig og totalt uberegnelig, sier forsker Geir Helgesen.

Foto: NRK

– Nord-Korea er klar over at våpnene deres er til avskrekkelse og fungerer til det, men de kommer ikke å bruke dem offensivt som førsteangrep, sier Geir Helgesen.

Forskeren ved Nordisk institutt for Asia-studier ved universitetet i København sier Kina og Sør-Korea er helt overbevist om at Nord-Korea ikke vil være den første som bruker våpen.

– I motsetning til hva mediene fremstiller, så er Nord-Koreas ledelse neppe vanvittig og totalt uberegnelig, sier Helgesen.

– Bare den minste anvendelse av våpen som rammer en av USAs allierte, vil være den totale krig fra USA og deres allierte. Da vil det kun gå kort tid før Nord-Korea blir totalt ødelagt. Det vet både militære og ledelsen i Pyongyang.

Japanere ser på en skjerm som viser hvor raketten fløy

På en T-banestasjon i Seoul kunne sørkoreanerne se en grafisk framstilling av hvordan nordkoreas 13. rakett fløy over nabolandet Japan og havnet i Stillehavet.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

– Dialog er eneste utvei

Spørsmålet er om USA, som er den sterke parten i spillet, er villig til å angripe først.

– Kina og sørkoreanske forskere og militærfolk er veldig bekymra, for de tror ikke at Nord-Korea kan settes ut av spill med et angrep. De advarer kraftig mot en militær løsning.

Forskeren mener forhandlinger er den eneste måten å komme videre, og unngå at den tilspissa konflikten ender i en farlig situasjon.

– Hvis det fører til en konflikt med Kina, eventuelt med støtte av Russland, og USA og dets allierte på den andre sida, er det vanskelig å forestille seg at det vil gå rolig for seg.

– Farlig om raketten treffer feil

– Vi er et godt stykke unna væpnet konflikt, sier Troy Stangarone, som fra tenketanken Korea Economic Institute of America til den danske avisa Politiken.

– Faren er om en av Nord-Koreas raketter ved en feil treffer en av USAs allierte. Da vil USA bli presset til å reagere.

Stangarone advarer samtidig mot å undervurdere Nord-Koreas teknologiske kapasitet.

– Det er farlig. Nå kan Nord-Korea ramme Japan og Sør-Korea med atomvåpen. De langtrekkende missilene kan ramme Hawaii, og sannsynligvis den amerikanske vestkysten. Teknologien er trolig ikke noe hinder for et angrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt