Hopp til innhold

Trumps uttalelse får Proud Boys til å feire

Da president Donald Trump sa «Proud Boys, stand back and stand by», tok de det som en oppfordring. – Foruroligende at USAs øverstkommanderende sa dette, mener ekspert.

Proud Boys-medlemmer er ofte tungt utrustet under demonstrasjonene i USA.

Proud Boys er en høyreekstrem organisasjon som fremmer og engasjerer seg i politisk vold.

Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB

Under den første presidentdebatten mellom president Donald Trump og Joe Biden, ble Trump bedt om å fordømme høyreekstremister og voldelige handlinger.

– Jeg er villig til å gjøre det, men nesten alt jeg ser kommer fra venstresiden, ikke høyresiden. Jeg ønsker fred, svarte Trump.

Fox News-journalist og programleder Chris Wallace presser Trump, og presidenten spør hvem Wallace vil at han skal fordømme. Joe Biden nevner den høyreekstreme organisasjonen Proud Boys.

På det svarer Trump: «Proud Boys, stand back and stand by». Han legger til at «noen må gjøre noe med Antifa og venstresiden, fordi dette er ikke et høyre-problem, det er et venstre-problem.»

Proud Boys gjør seg klare

Det er usikkert hva Trump mente med dette, men Proud Boys har tolket det som en beskjed om å gjøre seg klare.

New York Times skriver at den høyreekstreme gruppen har feiret etter at de ble nevnt i debatten, og at de opplever at flere ønsker å bli en del av Proud Boys.

Proud Boys-medlem Joe Biggs skriver på internett at de er klare for å gjøre noe med Antifa.

– President Trump fortalte Proud Boys å gjøre seg klare fordi noen trenger å gjøre noe med Antifa. Vi er klare, skriver Biggs.

Mike Baker er korrespondent for New York Times og skriver at Proud Boys er veldig fornøyde med å bli nevnt i presidentdebatten.

Det sirkulerer også et bilde på Twitter der Proud Boys har gjort «stand back and stand by» til deres motto.

Laster Twitter-innhold

– Hinsides foruroligende

Anders Romarheim jobber ved Forsvarets høyskole og leder Senter for internasjonal sikkerhet. Han er bekymret for det som skjer i USA nå.

– Det er helt hinsides foruroligende at USAs øverstkommanderende sa dette, sier Romarheim.

Forsker Anders Romarheim

– Det er en ikke-ubetydelig risiko for eskalering av vold rundt valget og valgresultatet, sier Romarheim.

Foto: NRK

Heller ikke Biden fordømmer radikale og Romarheim mener ikke tilsvaret hans var godt. Han forklarer at verken Trump eller Biden fordømmer radikale fordi det kan koste dem stemmer.

– Sånn skal det ikke være i et fungerende demokrati, sier han.

Frykter eskalering

– Vi har hatt en opptakt til et valg som er usedvanlig voldelig i nærhistorisk sammenheng. Meningsmotstandere drepes på gata i opptøyer, sier Romarheim.

Sannsynligheten er fortsatt begrenset, men han frykter det kan bli en eskalering av vold etter valget.

– For Trump er dette små spillopper han gjør på debattscenen, men konsekvensene ute i samfunnet av hva en øverstkommanderende sier, er noe annet, og konsekvensene er reelle, sier Romarheim.

Bare det at Trump sier «stand by», og ikke bare «stand down», kan tolkes som at han kan kontrollerer Proud Boys. At de kan marsjere på Trumps signal.

Reagerer sterkt

Kommentator i CNN Van Jones reagerer sterkt på Trumps uttalelse. Han mener dette er det viktigste å ta med seg fra debatten.

Laster Twitter-innhold

Det har skapt sterke reaksjoner blant flere amerikanere. Politiker Pete Buttigieg spør på Twitter om Trump virkelig instruerte høyreekstreme til å «stand by».

Laster Twitter-innhold