NRK Meny
Normal

Trump mot røkla

WASHINGTON (NRK): Donald Trump liker ikke debatter. Men kommende natt norsk tid må han konkurrere med ni andre republikanske presidentkandidater i den første store fjernsynsdiskusjonen.

Donald Trump

Donald Trump må i kveld vise velgerne at han kan mer enn å være rappkjeftet. Mange lurer på ham han er i stand til å omskape seg til en seriøs politiker

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Det politiske establishmentet nøler fortsatt med å ta mangemilliardæren og eiendomsmagnaten på alvor. Men med nesten dobbelt så stor oppslutning som nærmeste motkandidat på meningsmålingene er det ikke lenger mulig å utelukke at Donald Trump blir republikansk presidentkandidat.

Satelittrucker utenfor debattarenaen i Cleveland

De store amerikanske fjernsynsselskapene har posisjonert seg utenfor arenaen der fjernsynsdebatten skal foregå

Foto: Gro Holm

Nå står de amerikanske fjernsynsselskapene klare med sine satelittrucker her i Cleveland. Fjernsynsdebatten på Fox News kan bli en av de mest sette politiske mannjevningene noensinne.

Trump mot Bush

Ifølge en fersk meningsmåling fra CBS vil 24 prosent av republikanske velgere ha Trump som president, mot 13 prosent som svarer den tidligere guvernøren i Florida, Jeb Bush. På tredje plass ligger en sittende guvernør, Scott Walker fra Wisconsin. Resten har under 10 prosents oppslutning.

USA-ELECTION/BUSH Republican U.S. presidential candidate and former Florida Governor Bush pauses as he formally announces his campaign for the 2016 Republican presidential nomination during rally in Miami

Jeb Bush har i likhet med Trump den fordelen at velgerne vet hvem han er. Dessuten har han pengesterke støttespillere i ryggen.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Donald Trump har feid inn som en tornado de siste ukene. De andre kandidatene har så langt forsøkt å la være å forholde seg til ham. Tirsdag ble Jeb Bush spurt om han hadde forestilt seg å skulle stille til politisk debatt med Trump.

Jeg så ikke på reality-TV da jeg vokste opp, svarte Bush med referanse til at Trump var programleder i realityshowet «The Apprentice», riktignok lenge etter at Bush var voksen.

Bush kan komme til å tjene på å ha Trump som hovedmotstander, skrev avisa The New York Times i helgen. Han vil framstå som det respektable og ansvarlige alternativet, et alternativ som dessuten skygger over mer ukjente kandidater i feltet.

SE VIDEO: Velgere i Cleveland sier de helt klart vil følge valgkampens første store debatt.

Debatt med stoppeklokke

Fox News har på grunnlag av fem uavhengige meningsmålinger plukket ut de ti kandidatene som har størst oppslutning til den store debatten, som sendes her fra delstaten Ohio på natta mellom klokka 03 og 05, norsk tid. Hver av dem får ett minutt til å presentere sin politikk før ordskiftet starter, og de får 30 sekunder til å svare på utfordringer fra de andre. Ingen får mer enn ti minutters taletid, så det gjelder ikke å snakke seg bort.

Mange er spente på om noen av de andre kandidatene tør å utfordre den ekstremt munnrappe Trump, som har sagt han vil slå tilbake mot ethvert angrep.

Innvandring et hovedtema

– Jeg vil bygge en stor mur langs grensa i sør, og jeg vil få Mexico til å betale for muren, uttalte Trump i et intervju tidligere i sommer.

– Mange krysser grensa av kjærlighet, uttalte Bush nylig. Han står for en mykere linje og er åpen for å la en del av de ulovlige innvandrerne få bli. Mellom de ytterpunktene skal de andre kandidatene finne sin plass i debatten.

Og alle er de redde for å snuble eller si noe dumt. Det blir nemlig ikke glemt før racet er over.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt