Hopp til innhold

Trump annonserte flere store nyheter under oppseilingen til stor-orkan

I timene før orkanen Harvey traff fastlandet, annonserte president Donald Trump flere kontroversielle saker.

U.S. President Donald Trump waves as he walks on South Lawn of the White House in Washington

ANNONSERTE STORE TING: I timene før orkanen Harvey traff fastlandet på kysten av Texas, har president Donald Trump annonsert flere store ting.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

President Donald Trump har i tillegg til å følge orkanen i Texas og å erklære katastrofetilstand, benådet den kontroversielle sheriff Joe Arpaio, og forbudt transpersoner adgang til militæret. Samtidig har Trumps sikkerhetsrådgiver Sebastian Gorka gått av.

Aller først beordret presidenten Pentagon å innføre forbud mot transpersoner i militæret.

Presidenten varslet forbudet først på sin Twitter-konto i juli. Men i natt har han altså signert brevet med instrukser til forsvarsdepartementet Pentagon.

I brevet står det at Forsvaret må gå tilbake til reglene som gjaldt før juni 2016. Det betyr at transpersoner ikke får lov til å tjenestegjøre. Videre er det opp til forsvarsminister Jim Mattis å avgjøre hva som skal skje med transpersonene som allerede tjenestegjør.

Benådet sheriff

Få timer senere benådet presidenten den omstridte sheriffen Joe Arpaio.

Donald Trump benåder Joe Arpaio.

ARPAIO: Den kontroversielle sheriffen Joe Arpaio ble natt til lørdag benådet.

Foto: Scott Olson / AFP

85-åringen ble nylig funnet skyldig i å ha fortsatt å bruke trafikkpoliti målrettet mot innvandrere etter at en føderal dommer fastslo at praksisen var diskriminerende.

Arpaio risikerte seks måneders fengsel for å ha ignorert dommen.

– I sin tid som sheriff har Joe Arpaio tjent offentligheten og beskyttet folk fra kriminalitet og ulovlig innvandring. Han er nå 85 år og har tjent landet vårt i beundringsverdige 50 år, og er derfor verdig en benådning fra presidenten, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Hintet i Phoenix

Presidenten hintet om benådningen allerede onsdag under et folkemøte i Phoenix Arizona. Da spurte han salen:

– Liker dere sheriff Joe?, og ble møtt med jubel fra salen.

Trump har fått kritikk av blant andre John McCain for benådingen. Senatoren mener at Trump undergraver respekten for rettsstaten.

– Presidenten har myndighet til å benåde, men å gjøre det nå, undergraver hans krav om respekt for rettsstaten. Mr. Arpaio har ikke vist noen anger for sine handlinger, skriver McCain i en pressemelding.

Sikkerhetsrådgiver gikk av

Før orkanen traff land, rakk også en av Trumps rådgivere, Sebastian Gorka, å gå av. Ifølge flere amerikanske medier sa sikkerhetsrådgiveren opp fredag.

Sebastian Gorka.

GIKK AV: Trumps sikkerhetsrådgiver Sebastian Gorka gikk av natt til lørdag.

Foto: Alex Wong / AFP

Ryktene om at den tidligere redaktøren i nettavisen Breitbart skulle trekke seg fra Trump-administrasjonen, har svirret lenge.

Gorka er den niende personen i ledende stilling i apparatet rundt Donald Trump som har sluttet eller fått sparken, siden innsettelsen 20. januar.

Det er omtrent en uke siden Trumps sjefstrateg Steve Bannon sluttet i jobben.

SISTE NYTT

Siste nytt