Hopp til innhold

Trump kvitter seg med Bannon

Donald Trump har kvittet seg med sjefstrateg Steve Bannon. Det hvite hus bekrefter at Bannon slutter i jobben.

Trump Bannon Steve Bannon

Steve Bannon skal være ferdig som Trumps rådgiver.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Tidligere i dag meldte New York Times at Bannon sa opp stillingen sin allerede 7. august. Avgangen skulle annonseres denne uka, men ble utsatt på grunn av hendelsene i Charlottesville, ifølge avisen.

Talskvinne Sarah Huckabee Sanders bekrefter fredag kveld at Bannon skal være enig med stabssjef John F. Kelly om å forlate Det hvite hus.

– Vi er takknemlig for hans tjenester og ønsker ham lykke til videre.

Hun sa ikke om Bannon gikk selv, eller om han fikk sparken.

Stor innflytelse

Bannon blir beskrevet som en rådgiver med stor innflytelse, og skal ha vært en av drivkreftene bak innreiseforbudet som ble innført for flyktninger og en rekke andre personer for en uke siden.

Bannon blir også fremstilt som en av de steilere og mindre kompromissvillige i kretsen nærmest Trump.

I begynnelsen av Trumps presidentperiode hadde han en svært viktig posisjon, og har blitt omtalt som mannen som sørget for at Trump ble president.

Bjørgaas om Bannons avgang

Men i løpet av de siste ukene har forholdet mellom de to blitt beskrevet som dårligere, blant annet fordi Bannon gikk ut i magasin og kritiserte Trump for sitt syn på Nord-Korea.

I et intervju med det liberale magasinet The American Prospect snakket Bannon om sin oppfatning om at krisen med Nord-Korea ikke kan løses med våpen.

– Inntil noen løser den delen av regnestykket som sier at 10 millioner mennesker i Seoul vil dø i løpet av de første 30 minuttene av en konvensjonell krig, så ser jeg ingen militær løsning på denne problemstillingen, sa Bannon.

63-åringen har selv sagt til andre at han trodde han snakket med en akademiker og at samtalen var «off the record», ifølge Reuters.

Tirsdag omtalte Trump Bannon som en venn, men nektet å bekrefte at sjefstrategen skulle fortsette.

Nyheten kommer kort tid etter at New York Times meldte at Trump skal ha besluttet at han ønsker å fjerne Bannon. Ifølge to tjenestemenn i Trump-administrasjonen har Trump og ansatte diskutert hvordan og når de kan sparke Bannon.

Charlottesville

Trump har fått kritikk fra republikanske kolleger for ikke å ha vært tydelig i fordømmelsen eller demonstrasjonen i Charlottesville, og har blitt oppfordret til å kvitte seg med Bannon.

Blant annet så skal den mektige sjefen for Fox News, Rupert Murdoch, flere ganger ha oppfordret Trump til å kvitte seg med den kontroversielle rådgiveren.

Bannon var tidligere redaktør for nettstedet Breitbart News, noe som gjorde ham spesielt populær blant den såkalte alternativhøyre-bevegelsen – en løst definert gruppe som er sterke kritikere til innvandring, multikulturalisme og etablerte medier, og som kjemper for å bevare «hvit identitet».

Amerikansk dokumentar. Donald Trumps rådgiver,Stephen Bannon, er i krig mot radikal islam, Washington og til og med mot sine rivaler i Det hvite hus. Dette er historien om Bannons kamp for å oppfylle Trumps lovnader. Med sin konfronterende stil gjør han alt som står i sin makt for å forvandle Amerikas forente stater.

SISTE NYTT

Siste nytt