Hopp til innhold

Tror opp mot 150.000 vil dø årlig i Europa på grunn av klimaendringer

Hetebølger og andre værhendelser kommer til å føre til en dramatisk økning i antall klimarelaterte dødsfall i Europa de neste tiårene, viser en ny studie.

Gutter bader i fontene foran Eiffeltårnet i Paris

Noen gutter kjølte seg ned i fontene foran Eiffeltårnet da temperaturen i Paris sommeren 2015 nådde 39 grader. Nå spår forskerne langt flere slike hetebølger fremover.

Foto: Thibault Camus / Ap

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Antall mennesker i Europa som mister livet på grunn av klimaendringer ventes å stige til 150.000 i året mot slutten av dette århundret, ifølge en studie som publiseres i The Lancet Planetary Health i dag.

Studien, som er gjort av EU-kommisjonens forskningssenter, baserer seg på en analyse av 2300 værkatastrofer i EU-området, samt i Norge, Island og Sveits, fra 1981 til 2010, skriver AFP.

Dataene er deretter kombinert med opplysninger fra de forventede klimaeffektene frem mot år 2100. Forskerne har tatt utgangspunkt i at det fortsatt vil være en vekst i de globale klimagass-utslippene.

I studien tegnes det et bilde av en verden der hundretusener av mennesker dør av heteslag, hjerte- og pusteproblemer, samt plutselige oversvømmelser. En verden der tørke gir matmangel, folk er mer utsatt for å dø av sykdom og infeksjoner og der skogsområder herjes av branner, skriver Independent.

– Vi har funnet at vær-relaterte hendelser kan ramme rundt to tredeler av Europas befolkning årlig i 2100, skriver forskerne.

Regnet om til rene tall betyr det at rundt 350 millioner mennesker vil bli rammet i år 2100, mot rundt 25 millioner i gjennomsnitt de siste tiårene.

Hetebølger farligst

De aller fleste, så mange som 99 prosent, er ventet å miste livet som et resultat av hetebølger.

Effektene blir klart mest merkbare i Sør-Europa, mens de nordlige delene av kontinentet får mindre virkninger.

I 2003 ble Europa rammet av sin verste hetebølge i moderne tid. Det er anslått at 70.000 mennesker mistet livet, over 10.000 av dem bare i Frankrike.

Nå anslår forskerne at dobbelt så mange vil miste livet årlig, som i ekstremåret 2003.

Bjørn spiser is

En bjørn i dyrehagen i Roma fikk en is til å kjøle seg ned med da temperaturen i byen nådde 40 grader i hetebølgen i juli 2015.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Ikke bare hetebølger

Hetebølger er forventet å føre til flest dødsfall, men også for andre værfenomener er det ventet at flere mennesker vil miste livet:

  • 5400 prosent: Ventet økning i antall døde fra hetebølger.
  • 3780 prosent: Ventet økning i antall døde fra havoversvømmelser.
  • 138 prosent: Ventet økning i antall døde fra skogbranner.
  • 54 prosent. Ventet økning i antall døde fra elver som flommer.
  • 20 prosent: Ventet økning i antall døde fra stormer.
  • 98 prosent: Ventet nedgang i antall døde i kuldebølger.

Hetebølge i Europa

Den nye studien blir publisert samtidig som store deler av det sørlige Europa herjes av en hetebølge.

Hetebølgen, som har fått navnet «Lucifer», har ført til temperaturer over 40 grader og ført til at myndighetene i flere land har bedt folk om å holde seg innendørs.

Så langt er det meldt om to døde som et resultat av hetebølgen, mens langt flere er brakt til sykehus med solstikk og andre varmerelaterte lidelser.

SISTE NYTT

Siste nytt