Europeiske turistområder rammet av farlig høye temperaturer

Skogbranner og ekstremtørke herjer i Europa. Myndighetene har sendt ut advarsler og ber folk holde seg innendørs.

39 grader i Roma

Temperaturer på opp mot 40 grader har ikke vært uvanlig i Roma i sommer. Italia opplever en av sine varmeste somre på et tiår.

Foto: Gregorio Borgia / AP

Deler av Europa går gjennom den mest ekstreme hetebølgen på et tiår. Denne uken har gradestokkene krøpet over 40 grader i flere europeiske storbyer.

Minst to personer i Romania og Polen har så langt mistet livet, og ytterligere et titalls mennesker er sendt til sykehus med skader relatert til ekstremværet, melder Reuters.

Siden 2003 har 127.000 mistet livet som en følge av hetebølger i Europa.

Myndighetene har nå gått ut med offentlige advarsler på grunn av de høye temperaturene, som er ventet å stige utover i neste uke.

Turistbyer hardt rammet

Italia opplever om dagen en gjennomsnittstemperatur som er rundt ti grader varmere enn den pleier på denne tiden av året.

Et kunstmuseum i Firenze måtte denne uken stenge dørene, fordi heten skapte problemer for klimaanlegget.

Fontene i Torino

I den italienske byen Torino har fontenene blitt et naturlig samlingspunkt for innbyggere som ønsker å kjøle seg ned.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Både Roma, Sardinia og ferieøya Sicilia har hatt temperaturer på over 40 grader, og italienske myndigheter har oppfordret folk til å holde seg innendørs og drikke tilstrekkelig med vann.

Stigende varme i Sentral-Europa

Også Sentral-Europa går gjennom en periode med ekstreme temperaturer. I Albania har landets forsvarsstyrker måttet bistå brannmannskap med å få has på de mange skogbrannene som herjer i landet.

De har bedt om kriseassistanse fra EU for å forhindre at brannene sprer seg for nærme hovedstaden Tirana.

Skogbrann Albania

Brannmannskap har jobbet iherdig for å slukke skogbrannene i Albania.

Foto: Gent Shkullaku / AFP

Den europeiske værstasjonen Meteoalarm spår at de høye temperaturene vil fortsette ut i neste uke, i både Sentral-Europa og på Balkan.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt