Tror Kina-børsfall vil påvirke Norge

Analytikere tror det vil få konsekvenser for norsk økonomi etter at børsen i Kina i dag opplevde det største fallet i siden finanskrisen i 2007.

Kraftig fall på børsen

Aksjene på Shanghai-børsen falt med over åtte prosent i dag. Det følger etter at aksjene falt over elleve prosent i forrige uke.

Også over resten av Asia har kursene falt, men ikke så mye som i Kina.

– Det er panikk i markedene. Dette begynner å ligne på den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet, sier forskningsleder Takako Masai ved Shinsei-banken i Tokyo til nyhetsbyrået Reuters.

Det føles som verdens slutt. Jeg vurderer å selge alle aksjene mine så fort som mulig.

Pan Chong (25), investor på Shanghai-børsen / Ap

Børsfallet skjer til tross for at kinesiske myndigheter i det siste har prøvd å stoppe kursfallet.

Senest i morges godkjente regjeringen i Beijing at det statlige pensjonsfondet kan investere deler av de 3500 milliarder kroner de kontrollerer, i aksjer, men analytikere mener det ikke er nok.

– Jeg er bekymret for situasjonen i Kina og jeg tror den er alvorlig. Det betyr ikke at vi får en total kollaps nå, men kinesiske myndigheter har ikke vist vilje til å ta tak i de ubalanse som er i landet, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til NRK.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror aksjene kan kommet til å falle ytterligere fremover.

– Mange aksjer falt maksimalt. Det er grunn til å tro at de fortsetter å falle i morgen og videre framover, før det stabiliseres, sier Andreassen til NRK.

Investor i Kina

En investor ser med skepsis på børstallene i Hangzhou i det østlige Kina i morges.

Foto: STR / AFP

Kraftig nedgang i Norge

Også på de europeiske børsene falt kursene mandag morgen.

Særlig var fallet på Oslo Børs kraftig. Klokken 12.30 i dag var hovedindeksen ved Oslo Børs ned 4,59 prosent og det er mer enn på de store børsene i Frankfurt, London og Paris.

Seniorøkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland sier at børsfallet i Kina skyldes at investorer over hele verden er bekymret for at kinesiske myndigheter ikke vil få til en myk landing i økonomien.

– Hvis Kina går på en hard landing kan oljeprisen forbli lav lenger enn vi hadde tenkt oss. Det vil bety lavere vekst i norsk økonomi enn det vi ser for oss, sier hun til NRK.

Prisen på Nordsjø-olje er i dag på under 44 dollar fatet, det laveste på over seks år.

Seniorøkonom Haugland peker spesielt på selskaper som er knyttet til olje når hun skal trekker frem de som kan bli rammet av problemer i kinesisk økonomi.

– Kan gi lavere rente

Børsfallet kan også føre til direkte konsekvenser for nordmenn flest ved å gi enda lavere rente.

– Børsfallet styrker meg i troen på at den norske renta er på vei mot null. Dette er jo langt mer enn en Kina-historie, men også en global avkjøling, sier Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt