Hopp til innhold

Tror gjerningsperson var inspirert av islamistisk terrorisme

Politisjef Mark Rowley opplyser at fem mennesker ble drept under angrepet utenfor Westminster i London onsdag, inkludert gjerningspersonen. 40 mennesker er bekreftet skadet.

Oppdatering fra politiet i London.

MISTENKER TERRORINSPIRASJON: Politisjef Mark Rowley sier de mener å kjenne identiteten på gjerningspersonen, men at det er for tidlig å si noe mer om ham på dette tidspunkt.

– Vi arbeider ut fra teorien om at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal terrorisme, sa Rowley ved 23.30-tida onsdag.

Det britiske politiet sier de mener å kjenne identiteten på gjerningspersonen, men at det er for tidlig å si noe mer om ham på dette tidspunkt.

Overfor journalister bekreftet sjefen for kontra-terrorstyrken at de mistenker «islamist-relatert terror», skriver Reuters og AFP.

– Vi har forståelse for at våre muslimske miljøer føler uro. Vi ønsker å jobbe sammen. Terrorister har som mål å skape frykt og mistillit, sa Rowley.

I tillegg til gjerningspersonen, som ble skutt av politiet, er det én politimann og tre sivile som ble drept. 40 personer er skadet, flere av dem alvorlig, ifølge politiet. Blant de drepte var polititjenestemannen Keith Palmer (48).

– Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære, er skadet eller ble påvirket av denne tragiske hendelsen, sa Rowley.

Tre personer og gjerningspersonen ble drept i angrepet ved parlamentet.

Mer synlig politi i gatene

Ifølge politiet kommer det britiske parlamentet til å holde åpent i morgen, med noen stengte områder.

Politisjefen forsikret overfor pressen at politiet gjør det de kan for å sikre publikum, så lenge det er nødvendig. De avhører vitner og samler inn overvåkningsvideoer.

– Hundrevis av polititjenestemenn er på jobb. Publikum vil se flere av oss enn normalt, både bevæpnet og uten våpen.

Rowley gjentok at politiet ber publikum om å melde fra enhver mistenkelig aktivitet eller funn.

Knivstakk og drepte politimann

Den antatte gjerningsmannen skal ha kjørt ned en rekke fotgjengere da han kjørte en bil over Westminster Bridge mot Parlamentet, før han kolliderte med et gjerde og så prøvde å komme seg inn i parlamentet.

Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann. Politimannen døde senere av skadene. En kvinne er bekreftet død etter å ha blitt truffet av en buss på broen. To andre personer er også bekreftet døde.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Brende: – Må ikke ta lett på kampen mot ekstremister

Norges utenriksminister Børge Brende satt sammen med Storbritannias

Utenriksminister Børge Brende (H)

– Det er igjen en påminnelse om av hvor sårbare våre samfunn er, og at vi ikke må ta lett på kampen mot voldelige ekstremister fremover, sier Norges utenriksminister Børge Brende.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

utenriksminister, Boris Johnson, da de fikk vite om angrepet. Johnson var tidligere borgermester i London

– Vi fikk opplysningene omtrent samtidig. Det rystet selvsagt Johnson kraftig, sier Brende til NRK.

Han sier Norge har kondolert, og at vi står sammen med britene.

– Det er med stor sorg vi mottok dette budskapet. Det er en forferdelig handling i hjertet av Storbritannias demokrati, rett utenfor parlamentet.

– Det er igjen en påminnelse om av hvor sårbare våre samfunn er, og at vi ikke må ta lett på kampen mot voldelige ekstremister fremover, sier Brende.

Skyting i London
Foto: Toby Melville / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt