Hopp til innhold

Tror bombe eksploderte om bord i Egyptair-flyet

Den tidligere lederen for den franske flyhavarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, mener det er mye som tyder på at det savnede passasjerflyet fra Egyptair ble utsatt for et angrep.

Et EgyptAir-fly Airbus A320 står parkert på flyplassen i Kairo

FORSVANT: Bildet viser en Egyptair Airbus A320 en Airbus A320 med registreringsnummer SU-GCC på flyplassen i Kairo i 2014. Natt til i dag forsvant Egyptairs flyvning MS804, med samme registreringsnummer som flyet på bildet, på vei fra Paris til Kairo.

Foto: Ap

– Det er stor sannsynlighet for at det var en bombe eller en selvmordsbomber som eksploderte, sier Jean-Paul Troadec til den franske kanalen Europe 1, ifølge The Guardian.

Han understreker at det er for tidlig å konkludere endelig med årsaken til at flyet med 66 mennesker om bord er forsvunnet, men mener flere ting peker i retning av et angrep.

– At det skulle være en teknisk svikt når værforholdene var såpass gode, kan skje, men er ikke like sannsynlig, sier Troadec.

– Dersom mannskapet ikke sendte ut nødsignal før flyet forsvant, tyder det på at det var noe som oppsto plutselig. Problemer med motoren eller en teknisk svikt, ville ikke forårsake en umiddelbar ulykke. I dette tilfellet reagerte ikke besetningen før flyet forsvant, noe som gjør at det er naturlig å tenke på en bombe.

Passasjerflyet fra Egyptair med flightnummer MS804 var på vei fra Paris til Kairo da det forsvant fra radaren.

Flyet, en Airbus320, hadde til sammen 66 mennesker om bord – 56 passasjerer og en besetning på ti, hvorav tre av dem var sikkerhetspersonell.

MS804 flyrute

– Uvanlig at fly styrter i den høyden

Flyet holdt en høyde på 37.000 fot da det forsvant.

Pårørende går sammen utenfor flyplassen i Kairo

PÅRØRENDE: Flere pårørende har torsdag samlet seg på flyplassen i Kairo i påvente av informasjon om hva som har skjedd med flyet deres kjære var om bord i.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Leder Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund vil ikke spekulere i årsaken til fly-forsvinningen, men sier det er svært uvanlig at fly styrter i den høyden.

– Når et fly er i den marsjhøyden, så bringer det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygingen som ikke bringer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Skatval.

Ifølge Skatval er ikke Airbus 320 kjent for å være en flytype som ofte er utsatt for teknisk svikt.

– Airbus 320-familien er mye i bruk i sivil luftfart. Og de som flyr det, er veldig godt fornøyd, sier han.

– Flyet hadde en høyde på 37.000 fot. Kan det bare styrte i den høyden?

– Det kan gjøre det, men det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for at det skjer. Det er en rolig fase av flyvningen, sier Skatval.

Tror flyet ble utsatt for terror

Den pensjonerte flygeren Per Gram tror flyet med 66 mennesker om bord ble utsatt for en terrorhandling.

– Når et fly forsvinner fra radaren på en slik plutselig måte, og pilotene ikke får muligheten til å varsle lufttrafikktjenesten, da tenker jeg umiddelbart på hendelsen over Sinai-ørkenen i oktober, sier han til TV 2.

31. oktober i fjor eksploderte et russisk passasjerfly med 224 mennesker om bord over Sinai-ørkenen i Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt