NRK Meny
Normal

Kan bli verste flom på 12 år

En kraftig tropisk storm feier inn over Øst-Asia. Tunge regnskyll og kraftig vind har tvunget flere hundre tusen japanere ut av hjemmene sine. Kina er i alarmeberedskap.

Video Flom i Kina

Flom og uvær rammer Kina

Den er ventet å nå Kina sent fredag kveld. Innbyggerne må forberede seg på de verste oversvømmelsene på flere år.

De kraftige regnskyllene har allerede skapt flom mange steder. Røde Kors trapper opp hjelpearbeidet.

Uvanlig intenst

– Tunge regnskyll og flom er ikke uvanlig i Kina på denne tiden av året, men regnet har i år vært uvanlig intenst. Det har ført til en dramatisk flom, sier Bernt G. Apeland, kommunikasjon- og markedsdirektør i Røde Kors i Norge.

Kina Røde Kors har telt og sanitært utstyr på lager, og sender nå ytterligere 1500 helsesett, 2000 tepper, vannrenseutstyr og 150 telt til flomområdene i Chongqing, Hubei, Anhui og Guizhou.

Frykter flom i Yangtze

Flom og uvær har i følge kinesiske myndigheter så langt kostet 600 mennesker livet i år. Flere hundre er savnet.

Kinas president Hu Jintao

Kinas president Hu Jintao.

Foto: JASON LEE / Afp

Det fryktes nå at den store elven Yangtze vil bli oversvømt hvis regnet fortsetter. 10.000 mennesker er allerede evakuert fra et område nær byen Golmud.

Den siste flommen i Yangtze for 12 år siden, drepte flere enn 4000 mennsker og flere enn 18 millioner måtte evakueres, melder avisen the China Daily.

– Det er ingen grunn til optimisme, sier president Hu Jintau til avisen. Både han og statsminister Wen Jiabao har gitt lokale myndigheter ordre om å "doble anstrengelsene" for å forebygge flomskader og redde menneskeliv".

Ekstremvær og klima

Røde Kors har, i tillegg til ren nødhjelp, også bidratt til nye undersøkelser om ekstremværets forbindelse til klimaendringer.

Et Røde Kors-støttet prosjekt har nettopp startet statistiske undersøkelser av regnfall i samarbeid med lokale meteorologer i noen av de flomrammede områdene.

Målet er å undersøke de langsiktige forbindelsene mellom klimaendringer og nedbørsmengde. Kunnskapen skal brukes til å hjelpe lokalsamfunn i å takle kommende ekstremvær og naturkatastrofer, opplyser Qinghui Gu, koordinator for katastrofeberedskap for Øst-Asia i Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåneforbundet (IFRC).

– Ideen er å styrke og forbedre systemene for tidlig varsling, sier GU

Hjelp fra Norges Røde Kors

Røde Kors i Norge er også direkte involvert i arbeidet for å styrke beredskapen i landet.

– Vi hjelper nå Kina Røde Kors i å bygge opp sin kapasitet til å takle vanskelige beredskapssituasjoner. Dette gjør at vi kan stå enda bedre rustet foran kommende ekstremvær og andre kriser, inkludert flomsituasjoner som denne vi nå opplever, sier Bernt G. Apeland.

Fokuset på klimaendringer og ekstremvær er ventet å stige i Kina i tiden som kommer. Landet planlegger å holde forberedende møter til de internasjonale klimaforhandlingene i Cancun i Mexico.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt