Hopp til innhold

Pakistan på UNICEFs verstingsliste

Den pakistanske regjeringens oppryddingaksjon mot Taliban har sin pris. Pakistan er nå på tredjeplass på UNICEFs «versteliste» over land som trenger nødhjelp.

Pakistanske flyktning barn i byen Miran Shah i Nord-Waziristan
Foto: Hasabunallah Khan / Scanpix/AP

FNs barneorganisasjon utgir hvert år en omfattende rapport om hvor og hvilke land i verden hvor den humanitære situasjonen for barn er verst. Behovet for helsetjenester, ernæring, hygienetiltak og skolegang i 28 land i verden blir tallfestet.

Årets rapport legges frem i Geneve, av nestleder Hilde Frafjord Johnson, i ettermiddag.

Afrika verst

Blant de 28 landene, hvor nøden for barna er størst, er det flere faste gjengangere hvor forholdene tilsynelatende ikke blir noe bedre år etter år.

Samlet sett er forholdene verst i vest og sentral Afrika. Og på toppen av listen troner Sudan foran Kongo.

På en tredjeplass ligger Pakistan, et land som tidligere ikke har vært ansett for å ha det store nødhjelpsbehovet utover akutt hjelp ved naturkatastrofer som ved flom og jordskjelv. Nå ligger det foran Zimbabwe, Etiopia og Somalia på nødhjelpslisten.

Det er prisen for konfliktene og den militære oppryddingen i Swatdalen og Nord- og Sør-Waziristan som nå speiler i FN-statistikken - og i pakistanske barn sine levevilkår, eller mangel på sådanne.

Det har lenge vært uroligheter i Den nordvestlige grenseprovinsen og i de stammestyrte områdene. Men det er det siste års militæroffensiv som har ført til at Pakistan gjennom disse regionene kommer inn på listen over akutte nødhjelpstrengende.

Millioner flyktet

- Situasjonen nord og vest i Pakistan er veldig typisk for hva som skjer ved en konflikt. Og den viser hvor totalt ødeleggende den er for befolkningen og ikke minst barna, sier generalsekrtær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad til NRK.

Rundt 2,7 millioner mennesker er berørt av kampene mellom den pakistanske hæren og Taliban-opprørerne. Men enn 1,4 millioner har måttet flykte fra sine hjem og hjemsteder. 1,2 millioner av dem befinner seg fortsatt i leire eller på et annet sted enn hjemstedet.

De som har vendt tilbake, har kommet til et samfunn med ødelagt infrastruktur og ødelagte hjem, og til et samfunn uten skoler og helsestasjoner. Mange av barna er sterkt underernærte og har vært vitner til hendelser barneøyne bør slippe.

Forholdene er så forverret at det akutte nødhjelpsbehovet anses for å være på 100 millioner dollar, vel 600 millioner kroner, bare i 2010.

På UNICEF-listen over tiltak står i prioritert rekkefølge:

  • Rent vann
  • Sanitærtiltak for å hindre spredning av sykdommer som er dødelige for barn.
  • Mat
  • Skolegang
  • Beskyttelse

- Det er viktig å få i gang skolesystemet så raskt som mulig, for å gi tilværelsen, enten det er på et ødelagt hjemsted eller i en flyktningleir, et skinn av normalitet, sier Fløgstad.

- Det er dessuten viktig å få på plass rutiner som beskytter barn mot utnytting, bortføring eller rekruttering til væpnede grupper. Verden er desverre ikke et snilt sted, og mennesker blir ikke bedre under konflikter, sier Fløgstad.

Tungt å få penger inn

Målet er å nå ut til 1,2 millioner mennesker i det pakistanske konfliktområdet i løpet av 2010 - såfremt pengene kommer inn.

UNICEF finansieres delvis gjennom FNs nødhjelpsfond, som Norge er en stor bidragsyter til, men mest gjennom bidrag fra regjeringer og private givere.

- Skal vi få gjort det vi mener er et minimum, slik vi har listet opp for de 28 mest akutte konfliktområdene, trenger vi finansiering.

- Og det har vist seg tyngre og tyngre å få på plass, spesielt når en konflikt er over akuttfasen og oppmerksomheten daler. Men for befolkningen er gjenoppbyggingen like viktig, sier Fløgstad.

Tungt å få penger på plass

Å få til finaniseringen varierer fra konflikt til konflikt og år til år. I fjor ble kun 39 prosent av det totalte behovet dekket opp.

- Før jordskjelvetrammet Haiti klarte vi i 2008 å finansiere kun 50 prosent av nødhjelpsbehovet i Haiti. Nå regner jeg med akkurat det går litt lettere i år, men det hjelper lite for andre områder hvor nøden er like stor, sier generalsekretæren.

En av de seigeste konfliktene å skaffe penger til, er krigen i Kongo.

- Beklageligvis må jeg si. For krigen er svært grusom, den har vart lenge og den går hardt ut over kvinner og barn. Den seksualiserte volden som utspiller seg i stort omfang gjør konskvensene enda verre. Men desverre, den er tung å selge inn til givere, og vi får ikke gjort det vi mener er nødvendig, sier Fløgstad.

Totalt har FN-organisasjonen identifisert et umiddelbart nødhjelpbehov tilsvarende 7 milliarder norske kroner i 2010 for de 28 landene på listen.

Land på UNICEFs liste

Land

 

Nødhjelpsbehov i millioner dollar

Sudan

 

 166,4 millioner USD

Den demokratiske republikken Kongo

 

 133,5 millioner USD

Pakistan

 

 100,9 millioner USD

Zimbabwe

 

 100,4 millioner USD

Etiopia

 

 68,7 millioner USD

Somalia

 

 65,5 millioner USD

Uganda

 

 64,6 millioner USD

Tsjad

 

 50,4 millioner USD

Irak

 

 48 millioner USD

Palestinske selvstyreområdene

 

 28,2 millioner USD

Afghanistan

 

 27,9 millioner USD

Eritrea

 

 24,8 millioner USD

Sri Lanka

 

 23,6 millioner USD

Kenya

 

 23,1 millioner USD

 Niger

 

 19,2 millioner USD

Jemen 

 

 19,0 millioner USD

 Burma

 

 18,0 millioner USD

 Philippinene

 

 17,9 millioner USD

 Haiti

 

 13, 0 millioner USD

 Sentral-afrikanske republikk

 

 12,3 millioner USD

 Madagaskar

 

 11,5 millioner USD

Nord-Korea

 

 10,0 millioner USD

Burundi

 

 7,7 millioner USD

Nepal

 

 7,2 millioner USD

Colombia

 

 6,9 millioner USD

Guinea

 

 5,3 millioner USD

Tajiikistan

 

 4,0 millioner USD

Mauritania

 

 2,5 millioner USD

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt