Hopp til innhold

Total solformørkelse i USA

Solen forsvant bak månen, og det ble bekmørkt i et par minutter mandag kveld. Millioner av amerikanere fulgte mandag den største solformørkelsen på nesten 100 år.

Hallvard Sanberg så solformørkelsen i USA

Solformørkelse er et sjeldent syn. Mandag kveld gikk en fullstendig solformørkelse over USA.

Solformørkelsen beveget seg tvers over USA – fra nordvest til sørøst. Det spektakulære fenomenet var øyensynlig i et par minutter fra klokken 19.17 norsk tid, melder CNN.

Omtrent 12 millioner mennesker i 14 delstater opplevde total solformørkelse. Mange millioner flere vil kunne se en begrenset formørkelse.

Formørkelsen varte lengst sør i Illinois, der månen dekket helt for sola i 2 minutter og 44 sekunder.

Hallvard Sanberg så solformørkelsen i USA

– Oi, oi, oi! Dette er helt utrolig!

NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg er mer enn gjennomsnittlig interessert i himmellegemer og fikk oppleve skuet i Oregon.

Sekunder før solskiven ble dekket av månen, formidlet han følgende direkte til Dagsrevyens seere:

– Dette er helt utrolig. Dette har jeg tenkt på så lenge. Nå forsvinner solen. Nå ser jeg stjerner. Himmelen er helt dypmørk. Der er den. Oi, oi, oi, sa Sandberg og fortsatte:

– Dette må ha skremt mennesker som ikke vet hva som er i ferd med å skje. Når en sånn ting oppstår på himmelen, og solen plutselig forsvinner. Lyset blir sølvaktig først, så blir det

Solformørkelse i Oregon

SOLKFORMØRKELSE: Mandagens totale solformørkelse kunne oppleves i 14 av USAs 50 delstater. Her over byen Redmond i Oregon.

Foto: Ted S. Warren / AP

helt mørkt. Dette er helt utrolig.

– Naturens største underverk

Det hender at månen passerer inn mellom jorden og solen når den roterer rundt jorden. For oss – på jorden – vil dette fenomenet se ut som månen dekker hele solskiven.

Solskiven blir helt svart. Da vil de ytre lagene av solatmosfæren bli synlige, i en ring av lyse flammer.

– En total solformørkelse er et av naturens største underverk, og alle bør unne seg minst en total solformørkelse i livet, sier solforsker Pål Brekke til Norsk Romsenter.

Solformørkelse i Oregon

OREGON: Mange så total solformørkelse med det blotte øyet i Oregon mandag kveld.

Foto: Stan Honda / AFP

Millioner strømmer til USA

Denne gangen var det 14 amerikanske stater, fra Oregon i nordvest til Sør-Carolina i sørøst som fikk oppleve et par minutter med nattemørke midt på dagen lokal tid.

Derfor strømmet millioner av skuelystne til USA.

Solformørkelsen begynte i Oregon klokken 9.05 lokal tid – med total solformørkelse 75 minutter senere. Delstaten forventet en million tilreisende.

I South Carolina var det ventet det opp mot ti millioner besøkende.

Solformørkelse i Los Angeles

HOLLYWOOD: Den totale solformørkelsen ble også sett fra Hollywood i Los Angeles.

Foto: Richard Vogel / AP/NTB Scanpix

Neste solformørkelse i Norge om 44 år

NASA har en fire timer lang direktesending fra arrangementer og feiringer av solformørkelsen. NRK viser disse bildene direkte.

For noen år siden var en fullstendig solformørkelse synlig fra Norge, men da var det kun fra et lite område på Svalbard.

Den neste totale solformørkelsen som kan sees i Norge, kommer først i 2061. Men Sør- og Vest-Norge kan få med seg litt av formørkelsen mellom klokken 20.38 til 20.59 i kveld.

Total solformørkelse

SPEKTAKULÆRT: I kveld forsvant solen i en stripe tvers over USA. Denne solformørkelsen kan bli den mest omtalte noensinne, på grunn av plassering og sosiale medier.

Foto: S. Kovac R. Baer / Citizen CATE Experiment/AP/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt