Hopp til innhold

Toppolitiker: FBI-direktør avgjorde presidentvalget

Flere demokrater mener FBIs rolle de siste ukene av presidentvalgkampen var årsaken til at Donald Trump blir USAs neste president.

US-CONGRESS-REID-PORTRAIT

Nevada-senator Harry Reid hevder FBI-sjef James Comey saboterte valget for demokratene.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

I forkant av presidentvalget i november ble Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) utsatt for et datainnbrudd og tusenvis av e-poster ble lekket på nett. I en uttalelse fra sikkerhetstjenesten Homeland Security ble det hevdet at Russland sto bak, og at det kun var de øverste russiske lederne som kunne ha gitt klarsignal til disse aktivitetene.

FBI-direktør James Comey

FBI-direktør James Comey beskyldes for å ha spilt en aktiv rolle de siste ukene av den amerikanske valgkampen i høst.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Kort tid før valget sendte FBI-direktør Comey et brev til Kongressen med informasjon om at FBI hadde oppdaget «potensielt relevant informasjon» i e-postsaken rundt Hillary Clinton. Saken preget mediedekningen i mange dager. To dager før amerikanerne gikk til valg, opplyste FBI at de ikke hadde funnet noe straffbart, og derfor ikke ville reise tiltalte mot Clinton.

Senator: – Demokratene ville vunnet valget

Nå hevder flere ledende demokrater at FBI-direktør James Comeys håndtering av hacking-saken og utspillene i e-postsaken var helt avgjørende for utfallet i høstens valg.

Avtroppende minoritets-leder i Senatet, Harry Reid, sier i et intervju med CNN at Comey bevisst spilte en aktiv rolle.

– Hvis Comey ikke hadde skrevet brevet til Kongressen, ville Hillary blitt president, og vi ville vunnet to seter i Senatet, sier demokraten Reid i intervjuet.

Hevder FBI visste om russisk hacking

Reid hevder også at FBI fikk informasjon om hackingen flere måneder før valget, og at han er sikker på at direktøren visste om dette.

– Han bare ignorerte det. Vi ba ham gjøre mer flere ganger, men han gjorde ingenting, sier Nevada-senatoren til TV-kanalen.

Påtroppende president Donald Trump avviser påstandene om russerne sto bak datainnbrudd, opplyser en talsmann for Det hvite hus mandag. Både demokratene og republikanerne krever likevel gransking av Russlands innblanding i det amerikanske valget.

Laster Twitter-innhold

Nate Silver: – FBI-sjef avgjorde

Statistikk-guruen Nate Silver er også blant dem som mener FBI-sjefens rolle i valgkampinnspurten var helt avgjørende for at Trump kan flytte inn i Det hvite hus som president på nyåret.

På sin Twitter-profil la han i går ut en oversikt over hvilken av kandidatene velgerne som bestemte seg den siste uken av valgkampen, stemte på. (Gå inn på tweeten for å se oversikt over vippestatene.)

Nate Silver konkluderer med at Hillary Clinton ville blitt valgt til president hvis valget hadde blitt avholdt 27. oktober, altså dagen før FBI-direktørens brev til Kongressen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt