Hopp til innhold

Obama beordrer full gjennomgang av mulig valg-hacking

Har bedt om en gransking av mistankene om at fremmede makter forsøkte å sabotere presidentvalget i forrige måned.

APTOPIX Obama Barack Obama, Barbara Miner, Paul Otellini

HACKET: Amerikanske myndigheter mistenker at blant andre Russland utførte dataangrep mot dem for å sabotere presidentvalget.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Vi har krysset en ny terskel og det er nødvendig at vi tar det innover oss, gjennomgår det og iverksetter tiltak for å kunne forstå hva som har skjedd og høste erfaringer, sa Obamas sikkerhetsrådgiver Lisa Monaco på en pressefrokost i regi av organisasjonen Christian Science Monitor, skriver Politico.

Lekket e-poster

I forkant av valget ble Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) utsatt for et datainnbrudd og tusenvis av e-poster ble lekket på nett.

I oktober rettet amerikanske fingeren mot russiske myndigheter som de mener står bak kampanjen.

– Basert på omfanget og hvor sensitivt dette er, mener vi at bare de øverste russiske lederne kunne ha gitt klarsignal til disse aktivitetene, het det i en uttalelse fra sikkerhetstjenesten Homeland Security den gang.

Ber om mer informasjon

I den samme uttalelsen fortalte den Homeland Security at flere delstater hadde opplevd hackerangrep mot valgsystemene sine.

Og i slutten av september ble det kjent at FBI etterforsker enda et hackerangrep mot partiet, rettet mot mobiltelefonene til medlemmer av partiledelsen.

Innad tror mange i partiet at lekkasjene som blant annet omfattet korrespondanse fra Hillary Clinton og hennes valgkampledelse kan ha påvirket valgresultatet i Donald Trumps favør.

Flere demokratiske senatorer har i Senatets etteretningskomité har bedt Obama om å offentliggjøre mer av den graderte informasjonen om Russlands rolle i angrepene.

Monaco sier de ikke vil forplikte seg til å offentliggjøre resultatene av granskingen, men at alle relevante parter vil bli informert.

Russiske myndigheter har hele tiden avvist at de har noe med angrepene å gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt