Topp-politikere i ny kjempelekkasje fra skatteparadis

Det internasjonale nettverket av journalister ICIJ har gått gjennom 1,3 millioner dokumenter fra selskapsregisteret på Bahamas. En tidligere EU-topp og den britiske innenriksministeren er blant dem som er innblandet.

Neelie Kroos

Neelie Kroes var EU-kommissær fra 2004 til 2014.

Foto: John Thys / AFP

Den nye lekkasjen, som har fått kallenavnet Bahamas Leaks, er først lekket til Süddeutsche Zeitung. De ble senere delt med nettverket for gravejournalister ICIJ og flere andre aviser, blant dem Aftenposten.

I de 1,3 millionene dokumenter kan man se navnene på selskapene, og i mange tilfeller også hvem som eier dem, skriver DR.

Dokumentene avslører at flere tidligere og nåværende politikere har hatt koblinger til anonyme selskaper, skriver Aftenposten.

Til sammen står navnene på 175.000 selskaper som er registrert på Bahamas i dokumentene.

Bahamas er blant landene som står på EUs liste over ikke-samarbeidsvillige skatteparadiser.

Lekkasjene fra Bahamas kommer etter Panama-dokumentene tidligere i år, der 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca ble lekket anonymt.

ICIJ skriver på sine sider at koblet sammen med Panama-dokumentene gir opplysningene fra Bahamas ny kunnskap om tilknytningen politikere, kriminelle og ledere har til skatteparadiser og viser hvordan bankfolk og advokater hjelper dem med å flytte penger rundt i verden.

Bahamas hovedstad Nassau

Tusener og atter tusener av selskaper er registrert i Bahamas hovedstad Nassau.

Foto: Flickr/Creative Commons

Britisk minister og tidligere EU-topp

Blant dem som er dratt inn i de nye avsløringene er den nederlandske tidligere EU-kommissæren Neelie Kroes.

De lekkede dokumentene viser at Kroes var styremedlem i det Bahamas-registrerte firmaet i Mint Holdings fra år 2000 til 2009.

Amber Rudd

Den britiske innenriksministeren Amber Rudd på vei inn i nummer ti Downing Street i forrige uke.

Foto: Toby Melville / Reuters

Kroes var EU-kommissær fra 2004 til 2014 og var i stillingen pliktig til å oppgi alle styreverv hun hadde, skriver BBC.

Gjennom sin advokat Oscar Hammerstein sier Kroes at hun ikke oppga styrevervet på grunn av en forglemmelse.

Også den britiske innenriksministeren Amber Rudd er blant navnene i dokumentene.

Ifølge The Guardian hadde hun styreverv i to Bahamas-registrerte selskaper, noe hun ikke gjorde oppmerksom på da hun forsvarte tidligere statsminister David Camerons andeler i sin fars investeringsfond som også var registrert på Bahamas.

Rudd har ikke besvart The Guardians spørsmål i saken, med en talsperson sier at hennes karriere i næringslivet før hun ble innenriksminister har vært offentlig kjent.

Skal undersøkes for skattesvindel

Meksikanske myndigheter er de første som har uttalt seg etter de nye lekkasjene.

Over 400 meksikanere, blant dem advokater, tidligere myndighetspersoner og eiere av selskaper på Bahamas, er blant navnene i dokumentene.

Nå sier skattevesenet i Mexico at de skal undersøke navnene på listene for mulig skattesvindel.

Kjent som «Sveits i vest»

Bahamas har i snart tiår vært kjent som et skatteparadis og har reklamerte i sin tid for landet sitt som «Sveits i vest».

Så langt tilbake som på 1930-tallet etterforsket amerikanske skattemyndigheter amerikanere som skjulte penger på Bahamas.

I Norge er landet mest fordi det var sentralt i jakten på skjulte formuer i skattesakene mot skipsrederne Hilmar Reksten og Anders Jahre.

SISTE NYTT

Siste nytt