NRK Meny
Normal

To nobelpriser i familien

Den amerikanske Kornberg-familien kan  sette sin andre nobelpris på peishylla. Roger Kornberg fikk sin pris i dag.

Roger Kornberg, nobelpristaker i kjemi
Foto: PAUL SAKUMA / AP

 

 Arthur Kornberg, nobelprisvinner i medisin 1959
Foto: AP

Roger Kornberg, som er født i Missouri for 59 år siden og nå arbeider ved Stanford University i California, får den i kjemi og for sine studier om arveanlegg.

Og for 47 år siden, i 1959, fikk faren - Arthur Kornberg - medisinprisen.

Det er sjette gang både far og sønn får nobelprisen.

Livsviktig

Roger Kornberg  får prisen for sine studier av hvordan informasjon i genene blir kopiert og overført til de deler av cellene som produserer proteiner, heter det i det svenske Vetenskapsakademiens begrunnelse.

 Kopieringen av arvemasse er livsnødvendig. Hvis den opphører, går ikke informasjonen ut i kroppen, og i løpet av få dager vil organismen dø, fordi bestanddelene ikke blir fornyet.

Det er dette som skjer når man for eksempel blir forgiftet av fluesopp. Soppen har en gift som stanser kopieringen av arvemasse.

Forståelsen av hvordan kopieringen foregår, har grunnleggende medisinsk betydning, og forstyrrelser i denne prosessen er viktig ved en rekke sykdommer, som kreft, hjertesykdom og ulike betennelser, heter det videre i begrunnelsen.

Samme fagfelt

Forskerfamilien fra USA får dermed for annen gang en nobelpris for fremragende forskning. I 1959 gikk nobelprisen i medisin til faren til årets prisvinner, som også forsket på overføring av genetisk informasjon, og den da tolv år gamle Roger var med da faren reiste til Stockholm for å motta prisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt