Erkjenner dobbeldrap i Finland: Skjøt vilt rundt seg fra tak

En mann har innrømmet at han skjøt og drepte to mennesker, og såret sju andre fra et tak i en finsk småby i natt. Legene slåss lørdag kveld for å redde livet til en politikvinne som ble skutt.

rifle

RIFLE: Finsk politi var lørdag morgen oppe på taket skytteren skjøt fra, og hentet drapsvåpenet.

Foto: Reuters

Den 18 år gamle mannen som lørdag morgen ble pågrepet i byen Hyvinge, har tilstått, melder den finske nyhetskanalen Yle.fi.

En 18 år gammel kvinne døde på stedet, og en 18 år gammel mann døde på sykehus noen timer senere. De to drapsofrene gikk på samme skole i byen. Men ifølge drapsmannen skal ofrene ha vært tilfeldig utvalgt.

Kritisk for politikvinne

Foruten den drepte 18 år gamle kvinnen og mannen, ble sju mennesker såret i skytingen, deriblant en kvinnelig politibetjent. Tilstanden hennes er kritisk, melder finske medier lørdag kveld. Politibetjenten skal ifølge Yle ha blitt skutt i det hun kom ut av politibilen.

Også en av de andre ofrene er alvorlig såret, men det er ikke lenger fare for livet, opplyser overlege Eero Hirvensalo ved Tölö sjukhus.

Fredagsnatten i den finske småbyen Hyvinge, seks mil utenfor Helsingfors, ble like før klokken 2 natt til lørdag forvandlet til et mareritt for de som var ute for å hygge seg:

FINLAND

STORE STYRKER: Politiet rykket ut med store styrker etter den brutale skytingen midt i Hyvinge sentrum.

Foto: Yle

Ifølge politiet hadde gjerningsmannen lagt seg i stilling på taket til et lavt restaurantlokale, midt i sentrum av den finske småbyen. Uten forvarsel åpnet han ild med gevær mot folk som befant seg nær en annen restaurant på andre siden av gata.

Han forlot stedet til fots, og var kledd i kamuflasjeklær. Han skal ha løsnet ytterligere ett skudd da han sprang fra stedet, ifølge Aftonbladet.

Gjemte seg under bord

De sårede er unge voksne, født mellom årene 1977 og 1993, og det er snakk om både kvinner og menn, sier Hirvensalo. Ifølge avisen Iltalehti har politiet funnet våpenet som ble brukt.

spaner

SPANET: Her spaner politiet etter skytteren fra sentrumstak lørdag morgen.

Foto: Yle

Sentrum av Hyvinge var avsperret i morgentimene og politiet oppfordret innbyggerne til å holde seg innendørs. Mange skal ha gjemt seg under barbord på byens utesteder, ifølge Yle. Byen har rundt 50.000 innbyggere.

– Hørte skudd og skrik

En kvinne som var ute like ved åstedet forteller at hun plutselig hørte skudd og så en mann som blødde fra øynene. Hun anslår at det ble avfyrt minst 20 skudd.

– Så hørte jeg flere skudd, og så hørte en kvinne skrike. Jeg snudde meg, og da falt hun om på bakken, sier øyevitnet til avisen Hensingi Sanomat.

Anne Hulkko bor rett ved åstedet, og forteller til samme avis at hun våknet av fire skudd.

– Siden har jeg ikke sovet, sier hun.

Den pågrepne mannen hadde ikke våpentillatelse, men skal ha fått våpenet av noen i sin «nærmeste krets», sier etterforskningsleder Markku Tuominen til Yle.

Paivi Rasanen

HAR LÆRT AV NORGE: Innenriksminister Päivi Räsänen sier finsk politi har lært av Norge etter 22. juli i fjor.

Foto: John Kolesidis / Reuters

Han var ikke bevæpnet da han ble pågrepet. Finske medier skriver at han skjøt med en rifle.

Politiet har så langt ikke sagt noe om motivet for skytingen. Politiet undersøker nå hvorvidt mannen hadde medhjelpere. Etterforskningsleder Tuominen sier det er ingen opplysninger som tilsier at den mistenkte gjerningsmannen kjente noen av personene han skjøt fra før.

Minister: Har lært av Norge

Finlands innenriksminister Päivi Räsänen roser politiets innsats, og trekker paralleller til terrormassakren i Norge 22. juli i fjor.

– Hendelsene i Norge har lært oss noe om hvor raskt man tar seg til en plass, og hvordan man forholder seg til en situasjon, sier hun til Yle.

Hun vil ikke spekulere i ytterligere likheter mellom Anders Behring Breiviks drapsraid og skytteren i Hyvinge, og understreker at terrorangrepet var en ekstremsituasjon.

Finland har opplevd flere skolemassakrer de siste årene, og det utarbeides nå en ny våpenlov i landet.

– Denne aksjonen kan gi ytterligere veiledning for arbeidsgruppen som jobber med dette, sier han.

Finlands finansminister Jutta Urpilainen sier han er sjokkert over hendelsen.

– Jeg ble virkelig sjokkert da jeg fikk høre om dette i morges. Jeg har selv slektninger i Hyvinge, og min første tanke var naturligvis om alt var bra med dem. Det er alltid veldig alvorlig når noen begynner å skyte uskyldige mennesker på gata, sier han.

Urpilainens parti SDP innledet siste dag av sin partikonferanse lørdag med ett minutts stillhet for ofrene i Hyvinge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt