Hopp til innhold

Tilfellet Vollsmose

(ODENSE) Bydelen var kjent som et eksempel på mislykket dansk integrasjonspolitikk. Denne uka rykket Vollsmose opp til å bli landets mulige arnested for terrorisme. Hva skjedde?

- Vi står inne i garasjen fordi det er sjovt, forklarer de fire Vollsmose-beboerne.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

I Danmark går diskusjonen om hvordan denne situasjonen kan ha oppstått. Både i pressen, blant forskere og mellom dansker og innvandrere flest. NRK var tilstede i dagene hvor terroren plutselig flyttet et hakk nærmere.

Hør Ukeslutts oppsummering av Danmarks uke i terrorfrykt

Hør Verden på lørdags reportasje fra Odense

Imam Abu Hassan i Odense.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

- Politiet har med terroraksjonen på tirsdag ødelagt alt integrasjonsarbeidet som har foregått de siste 20 årene, sa imam Abu Hassan til NRK under fengslingsmøtet av de fem siktede som fredag ble satt fire uker i varetekt for planlegging av en terroraksjon i Danmark.

Hva er forklaringen? Følelsen av å være i en offerrolle er én årsak, mener en dansk integrasjonsforsker.

Midtøsten-ekspert Mehmet Nesef ved Sydlandske Universitet i Odense.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

- Tankegangen om at de østlige landenes fattigdom og manglende utvikling skyldes kun vestens rikdom og utnytting, den tankegangen trives. Selvfølgelig foregår det utnytting, men Iran og Irak er ikke tilbakestående kun fordi vestlige makter har utnyttet dem. Så derfor føler mulimske innvandrere i Danmark og andre land seg som ofre for Danmarks rasisme og islamofobi, sier midtøsten-ekspert Mehmet Nesef ved Sydlandske Universitet i Odense.

Journalist Jørgen Volmer Nielsen i Fyens Stiftstidende.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

 - Mange av problemene som er omkring integrasjon, både her i Odense og i Danmark som helhet, de har med Vollsmose å gjøre. Vollsmose er jo et av de tre-fire steder i Danmark man snakker mest om når man snakker om integrasjon, sier journalist og fungerende redaktør i lokalavisa Fyens Stiftstidende Jørgen Volmer Nielsen til NRK. De blir beskyldt for å skrive kun negative ting om bydelen, og har nesten ingen abonnenter i Vollsmose.

En minoritet i Vollsmose. Mindre enn 30 prosent av beboerne er etnisk danske.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Danske Siver har bodd i Vollsmose i over 20 år, og trives godt med å være en minoritet i området hvor over 70 prosent er innvandrere fra 80 forskjellige land.

- Hvis du har store grupperinger av rockere, så får du også kriminalitet. Vi har sett det samme flere ganger før. Historien gjentar seg, sier han til NRK før han sender barnebarnet sitt hjem i bil etter et kjærkomment, men ikke sjeldent besøk. Han og familien føler seg trygge i Vollsmose.

"Vollsmose i forandring", lyder skiltet på denne høyblokka i Odense.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt