NRK Meny
Normal

Til Israel med fredsplan

Muligheten for fred mellom Israel og de arabiske nabolandene har kanskje aldri vært nærmere.

En palestiner ved en grenseovergang på Vestbredden
Foto: EMILIO MORENATTI / AP

En delegasjon fra Den arabaiske liga besøker nå Israel for første gang.

Utenriksministrene fra Egypt og Jordan, de to eneste arabiske landene som anerkjenner Israel, er i historiske møter med statsminister Ehud Olmert, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak.

Møtene i Jerusalem omhandler en fredplan tegnet opp av Den arabiske liga - en plan som tidligere har fått en lunken mottagelse fra israelske myndigheter.

Nå skal de være villige til å diskutere planen.

Ahmed Abul Gheit og Abdel Ilah al-Khatib

Ahmed Abul Gheit og Abdel Ilah al-Khatib er i Jerusalem med et arabisk fredsinitiativ.

Foto: AMR NABIL / AP

Arabisk fredsinitiativ

Tony Blair, ny Midtøsten-utsending for Midtøsten-kvartetten, kaller møtet en "mulighet for fred".

Egypts Ahmed Abul Gheit og jordanske Abdel Ilah al-Khatib vil presentere et gammelt arabisk fredsinitiativ for Olmert. Etter Israels kalde mottagelse har initiativet lagt på is, før det nylig ble tatt opp igjen på et arabisk toppmøte i Saudi-Arabia.

I planen tilbys Israel normale forbindelser med alle de arabiske landene, i bytte mot full israelsk tilbaketrekking fra alle okkuperte områder. Med i planen er også dannelsen av en palestinsk stat, og en rettferdig løsning på det palestinske flyktningproblemet.

Israel avviste planen da den kom i 2002, men har i det siste antydet at den kan danne grunnlaget for videre forhandlinger.

- Vi håper at når vi kommer tilbake, så kan vi meddele Israels forhåpentligvis positive svar, sier Egypts utenriksminster i dag.

Også fra israelsk side er grunnholdningen positiv:

- Vi er villige til å starte forhandlinger på grunnlag av dette initiativet, og vi håper å nå en enighet, sier talsmann Mark Regev i det israelske utenriksdepartementet.

"Prinsipiell enighet"

Den arabiske ligas besøk i Israel blir sett på som en del av en økende diplomatisk aktivitet, som tar sikte på gjenopplive den døende fredsprosessen i Midtøsten.

For mange anses møtet som et bevis for at fred er mulig dersom moderate krefter samarbeider og trekker i samme retning.

Andre, forteller BBCs korrespondent, er likevel dypt pessimistiske om disse samtalene virkelig vil lede til noe konkret, og det uttrykkes bekymring for den massive splittelsen mellom palestinerne.

Den israelske avisen Haaretz skriver i dag at Israel vurderer en "prinsipiell enighet" med palestinerne, og at en suveren palestinsk stat kan dannes på 90 prosent av Israels okkuperte område.

Haaretz skriver også at Israel vil foreslå en tunnel mellom Vestbredden og Gaza, og at de ønsker en utveksling at land - slik at Israel kan beholde sine største og viktigste jødiske bosettinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt