Hopp til innhold

Tidligere president Lula dømt til fengsel i ni år i Brasil

Brasils tidligere president Lula da Silva (71) er dømt til ni og et halvt års fengsel for korrupsjon og hvitvasking av penger.

Luiz Inacio Lula da Silva og Dilma Rousseff

BENEKTER: Tidligere president i Brasil, Lula da Silva, nekter for alle anklagene mot ham, og mener at rettsprosessen er et forsøk på å ødelegge ham og hans venstreorienterte bevegelse.

Foto: Eraldo Peres / AP

71-åringen ble i en føderal domstol onsdag kjent skyldig i hvitvasking og korrupsjon.

Ekspresidenten har avvist alle anklager, og mener at rettsprosessen er et forsøk på å ødelegge ham og den venstreorienterte bevegelsen han leder.

Ifølge partikollega og senator Gleisi Hoffmann, som leder Brasils arbeiderparti, er dommen politisk med den hensikt å hindre Lula i å stille til presidentvalget neste år.

Lula blir foreløpig ikke pågrepet, fordi dommen skal ankebehandles, opplyser dommeren.

– Jeg får ingen personlig tilfredsstillelse av denne dommen, tvert imot. Det er synd at en tidligere president blir dømt for kriminalitet, skriver dommer Sergio Moro i dommen.

– Det spiller ingen rolle hvor høy stilling du har, loven er fortsatt over deg, la han til.

Anklaget for å ha tatt imot luksusleilighet

Lula anklages for å ha tatt imot en luksusleilighet i São Paulo som bestikkelse fra entreprenørselskapet OAS.

Dommeren fant Lula skyldig i å ha mottatt leiligheten til en verdi av 3,7 millioner reais (rundt 10 millioner norske kroner) mot at han sørget for at entreprenørselskapet vant en kontrakt med det statlige oljeselskapet Petrobras.

Saken er del av en massiv korrupsjonsetterforskning som har rystet brasiliansk politikk og forretningsliv de siste årene.

En rekke næringslivstopper og høytstående politikere er blitt fengslet som følge av skandalen, der oljeselskapet Petrobras spiller en sentral rolle.

Populær president

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Han var en populær president, og den første presidenten i Brasils historie som kom fra arbeiderklassen.

Den tidligere fagforeningslederen ble kjent for å innføre en sosialpolitikk som skulle redusere fattigdommen i landet, der rikdommen er svært skjevt fordelt.

Hans håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte i fjor gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne.

Rousseffs visepresident og politiske rival Michel Temer tok over som president. Også han er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat.

SISTE NYTT

Siste nytt