Tidenes største valgkamp-gjeld

Først tapte Hillary Clinton nominasjonen - og nå venter gjeldsmarerittet.

Clinton
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Blåmandagen for Hillary Clinton kan bli ekstra tøff. Ikke bare er det et voldsomt personlig nederlag for henne å tape nominasjonskampen for det demokratiske partiet mot rivalen Barack Obama – etter å ha vært storfavoritt på forhånd.

Over 100 millioner i gjeld

I tillegg må senatoren slite med å betjene personlig gjeld hun har pådratt seg i løpet av valgkampen.

Clinton har lånt sin egen valgkamp flere millioner kroner for å kjempe mot Obama, som har vært langt flinkere til å samle inn penger.

Ifølge tall New York Times har hentet inn, har Clinton personlig lånt bort nesten 58 millioner kroner til valgkampen sin. I tillegg til dette, sitter Clintons valgkamp på ubetalte regninger på cirka 48 millioner kroner. Til sammen utgjør dette dermed over 100 millioner kroner i akkumulert gjeld, viser de ferskeste tallene fra Den føderale valgkommisjonen.

Tror ikke tallene blir bedre

Pengene hun har lånt til valgkampanjen skal være omtrent det samme som hun har tjent på boksalg og som senator.

Det kan hende at de endelige tallene blir bedre for Clinton enn dette, i og med at tallene for mai og juni ennå ikke er bokført.

Men valgkamptalskvinne Mo Elleithee sier til New York Times at de ikke har noen grunn til å tro at gjeldssituasjonen vil endre seg vesentlig selv når samtlige tall foreligger.

Andre kandidater som har øset av egen lomme for å bli president i USA, er den republikanske kandidaten Mitt Romney, som trakk seg tidligere i år. Han skal ha hentet ut mer enn 223 millioner kroner for å finansiere egen vagkamp. Forskjellen er at han tok pengene fra sin egen, enorme formue – uten å ta opp stor gjeld.

Neppe hjelp fra Obama

Det har blitt spekulert i at Barack Obama vil oppfordre sin pengeinnsamlere til å finne måter å hjelpe Clinton på. Penger kan ikke overføres direkte fra Obama sitt valgkampapparat til Clinton – det er nemlig ikke tillatt. Men pengeinnsamlerne kan oppfordre givere til å gi direkte til Clinton – og dermed lette hennes gjeldsbyrde.

Samtidig er det få av demokratenes økonomiske støttespillere som tror det vil bli lett å samle inn penger til både Clinton og Obama. Et annet svært åpent spørsmål er hvorvidt Obamas tilhengere kommer til å boble over av økonomisk giverglede til fordel for Clinton, all den tid det har vært en anstrengt tone mellom de to kandidatene i den tøffe nominasjonskampen.

SISTE NYTT

Siste nytt