Hopp til innhold

The Times: IS gir ut håndbøker om slavehold

Den islamske staten har tatt flere hundre, kanskje tusenvis av unge jenter som sexslaver bare de siste fem månedene. Nå gir de også ut egne håndbøker der de gir råd om hvordan slavene kan straffes.

yazidie-jente som holdes fanget av IS

Flere hundre yazidi-jenter har blitt kidnappet og holdes som fanger i Irak.

Foto: Dalton Bennett / Ap

Dette er trolig den største organiserte slavehandelen som er gjennomført i dette århundret, skriver den britiske avisen The Times som har vært i Irak og intervjuet jenter som har klart å rømme fra IS.

14-åringer

Noe som stemmer godt overens med det Amnesty International skriver i sin rapport «Escape from hell – Torture, sexual slavery in Islamic State captivity in Iraq» som offentliggjøres i dag.

– Hundrevis av yazidi-kvinner og jenter har fått sine liv totalt ødelagt etter å ha blitt holdt fanget og voldtatt av IS, sier Donatella Rovera i Amnesty.

– Mange av sexslavene er barn på 14–15 år noen til og med yngre, sier hun.

Den islamske stat har tidligere nektet for at de holder slaver, men nå har de begynt å gi ut egne håndbøker som gir tips og råd om slavehold og hvordan man straffer dem. Der kommer det også frem at de tillater seksuell omgang med jenter som ikke har kommet i puberteten ennå, skriver The Times.

Som NRK tidligere også har skrevet blir jenter kjøpt og solgt på åpne markeder i de IS-kontrollerte områdene. Og det er hovedsakelig yazidi-jenter som blir misbrukt.

Egenæs om Amnesty-rapport

Video: Amnestys generalsekretær Jon Peder Egenæs om Amnesty-rapporten.

Vestlige konvertitter

Jentene som har klart å rømme fra slaveriet kan fortelle om hvordan de ble slept etter håret opp på lasteplan og kjørt bort fra familiene. Om hvordan de blir systematisk voldtatt og behandlet som dyr.

Og mange av dem ble misbrukt på det groveste av vestlige konvertitter.

– En kvinne som klarte å rømme fortalte meg hvordan to brødre fra Australia hadde kjøpt og voldtatt en gruppe med jenter. Og dette var ikke arabiske gutter fra Australia, det var hvite, blonde konvertitter, sier Amena Saeed, en tidligere yazidi-parlamentariker til The Times.

Det har flere ganger tidligere blitt skrevet om unge vestlige jenter som reiser til IS-kontrollerte områder for å gifte seg med IS-medlemmer. Noe av disse har stille blitt en del av slaveriet, mens de fleste har blitt tatt med makt.

Dratt etter håret

– Min mor skrek og ba om nåde da IS-folkene tok meg og mine søstre, forteller en 19 år gammel jente til avisen.

– Men de brydde seg ikke og bare rev oss med seg. Mange av jentene ble dratt etter håret i de ventende lastebilene, sier jenta som avisen kaller «Jente B», for å beskytte hennes egen sikkerhet.

Flyktninger fra Sinjar-fjellet

Flere tusen yazidier flyktet til Sinjar-fjellet da landsbyene deres ble omringet og angrepet av IS i august.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Hun ble bortført sammen med sin 14 år gamle søster under beleiringen av Sinjar-fjellet i august.

– Det var lokale sunni-menn som omringet oss, og vi kjente flere av dem fra før. Så fort IS var i nærheten sluttet de seg til dem. Det var ingen som behøvde å overtale dem, sier hun.

– Først samlet de oss og skrev ned navn og alder før de splittet oss. Menn og gutter på en side, kvinner og barn på den andre. Så valgte de ut de unge kvinnene, gifte eller ugifte det spilte ingen rolle. Jeg og min lillesøster ble valgt ut i den siste gruppen. Det var da min mot begynte å skrike.

Bare noen få timer etter at de var fanget satt de på en lastebil på vei til sexslave-markedet.

– Det var veldig godt organisert og de førte oss bort som kveg.

Jentene ble kjørt til storbyen Mosul der flere hundre andre kvinner ble holdt fanget. I løpet av de neste 14 dagene ble de flyttet ytterligere to ganger, begge gangene ble de færre og færre.

Lokal småkriminell

Til slutt endte de opp i et hus i Baaj sammen med rundt hundre andre kvinner.

– Her ble vi inspisert av de lokale IS-lederne før de kjøpte de jentene de likte. Jeg så de utvekslet penger, sier hun til avisen.

Selv ble hun kjøpt av en lokal leder hun kjente fra før. Abu Ghuffram var ifølge 19-åringen en tidligere lokal småkriminell som nå hadde steget i gradene i IS.

– Noen ganger snakket han vanlig og fornuftig til meg, men flere ganger slo og sparket han meg. En gang tok han tak rundt halsen min og forsøkte å kvele meg, forteller hun avisen før hun ber om å få slippe å fortelle mer om sin historie.

Ifølge helsearbeidere på senteret hun nå befinner seg ble både hun og de to 14 år gamle jentene voldtatt gjentatte ganger av de tre menene som bodde i huset.

I dag er store deler av byen Sinjar frigjort fra IS

SISTE NYTT

Siste nytt