NRK Meny
Normal

Terrorsak i gang i Madrid

I dag begynte rettssaken mot de 29 som er tiltalt etter togbombeterroren i Madrid i mars for tre år siden. 191 mennesker ble drept og 1824 såret.

Politimann utenfor rettsslokalet i Madrid
Foto: PAUL WHITE / AP

De fleste av de tiltalte er marokkanere og såkalte radikale islamister.

Påtalemyndigheten kommer under rettssaken til å hevde at terrorangrepet var inspirert av Al Qaida og skulle være en hevn for at Spania deltok i de USA-ledede militære aksjonene i Irak og Afghanistan.

Terroraksjonen var den verste i Europa siden et PanAm-fly styrtet i Lockerbie i Skottland på grunn av en bombeeksplosjon om bord i desember 1988. 270 mennesker ble drept den gangen.

600 vitner

107 eksperter og flere enn 600 vitner skal forklare seg i løpet av saken.  

Det er ventet at saken kommer til å vare i et halvt år. Sikkerhetstiltakene er de strengeste i en spansk sak noen gang: Myndighetene frykter hevnangrep både fra de tiltaltes sympatisører og deres motstandere.

En av de fire aktoratet har utpekt som hovedmenn og "hjerne" bak aksjonen, Rabei Ousmane Sayed Ahmed, blir trolig den første av de tiltalte som skal forklare seg.

40.000 års fengsel

Dersom han blir funnet skyldig på de punktene han er tiltalt, risikerer han en dom på rundt 40.000 års fengsel. Det er imidlertid på alle måter bare en teoretisk mulighet: I Spania bli ingen sittende i fengsel i mer enn 40 år.

Også seks andre risikerer liknende dommer, dersom de stilles til ansvar for at alle de 191 døde ble drept.

De 22 andre som står for retten, er tiltalt for mindre forhold, inkludert samarbeid med en terrorgruppe og dokumentforfalskning.

Skuddsikker boks

Alle de tiltalte kommer til å bli fremstilt i rettssalen i en skuddsikker boks. Det er plass til 180 mennesker i rettssalen, og noen plasser er reservert for tilskuere. Likevel kommer de fleste av mediene og de av de overlevende og pårørende som vil følge saken på nært hold, til å overvære den via internfjernsyn i andre rom.

Ifølge tiltalten brukte de fire "hjernene" bak aksjonen ett år på å planlegge aksjonen. På aksjonsdagen, 11. mars 2004, utplasserte tre menn rundt 10 kilo sprengstoff på fire pendlertog i morgenrushet i den spanske hovedstaden.

Bombemennene var ikke selv på togene da bombene gikk av, men utløste dem ved hjelp av mobiltelefon.

Tok sitt eget liv

Tre av de angivelige "hjernene" står for retten i denne saken: Rabei Ousmane Sayed Ahmed, Youssef Belhadj og Hassan el-Haski.

Den fjerde mannen påtalemyndigheten mener planla terroren, Sarhane ben Abdelmajid Fakhet, var en av sju menn som døde da de sprengte i luften leiligheten de var i da politiet gikk til aksjon. Dette skjedde tre uker etter togterroren.

Også de tre mennene som ifølge tiltalen utplasserte bombene og mannen som skal ha fremskaffet sprengstoffet, står for retten. Spanjolen som skaffet eksplosivene, fikk narkotika som betaling.

Ordre via tv-kanal

Ifølge aktoratet tilhører de tiltalte den såkalte Marokkos islamske kampgruppe, som skal være tilknyttet terrornettverket Al Qaida.

Også ifølge aktoratet ble den utløsende ordren til terroren gitt av Al Qaida-lederen Osama bin Laden da han på den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera 18. oktober 2003 sa at Spania var et mulig mål for gruppens aksjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt