Hopp til innhold

Terrorangrep i London: To personer drept og tre såret i knivangrep

LONDON (NRK): Den mistenkte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet etter å ha gått til angrep på forbipasserende på London Bridge. Ordføreren i London hyller de som grep inn mot gjerningsmannen.

OVERMANNET GJERNINGSMANNEN: Mens gjerningsmannen blir tatt hånd om av politiet, går en mann bort fra åstedet med det som ser ut til å være en kniv. Nå hylles forbipasserende for innsatsen.

To personer ble drept i terrorangrepet, opplyser politiet fredag kveld.

Angrepet startet ved Fishmonger's Hall, som ligger på nordsiden av bruen, like ved Themsen. Bare fem minutter senere hadde politiet kontroll på gjerningsmannen, opplyser politisjef Cressida Dick.

Antallet kunne ha blitt høyere dersom folk på den travle bruen ikke hadde grepet inn.

– De er virkelig de beste blant oss, sier ordfører Sadiq Khan som hyller de forbipasserende som uskadeliggjorde den mistenkte gjerningsmannen før politiet ankom åstedet.

London Metropolitan Police rykket ved 15-tiden, norsk tid, ut til London Bridge etter at de mottok meldinger om knivstikking og slåssing.

Da de ankom åstedet hadde forbipasserende tatt kontroll over en mistenkt. Videoopptak fra stedet viser at politiet tar kontroll over en person, og kort tid senere avfyres det skudd.

Neil Basu, leder for Storbritannias antiterrorpoliti, møtte pressen ved 17.30-tiden.

Han bekrefter at den mistenkte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet på stedet. Ifølge polititoppen hadde gjerningsmannen på seg noe som kunne ligne på en selvmordsbombe.

– Vi tror at en gjenstand som var festet til kroppen til avdøde er en falsk eksplosiv innretning, sier Basu.

Empty buses stand at London Bridge after an incident, in London

SPERRET AV: Politiet sperret av London Bridge i flere timer etter knivstikkingen.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

London Bridge og områdene rundt ble sperret av, og politiet varsler at de vil ha økt politinærvær ute i gatene i millionbyen.

Politiet i London ber publikum være årvåkne.

– Vi fortar søk i områdene for å utelukke ytterligere fare, og vi ber publikum holde seg unna området, sier han.

NRKs korrespondent, Øyvind Rønning Nyborg, rapporterer fra London der angrepet skjedde.

NRKs korrespondent, Øyvind Rønning Nyborg, rapporterer fra London der angrepet skjedde.


To drept – tre skadet

Basu bekrefter at politiet etterforsker hendelsen som et terrorangrep, og at flere mennesker er skadet etter knivangrepet.

– Flere mennesker er skadd, og så snart vi kan bringe nyheter om deres tilstand, vil vi gjøre det. Vår dypeste medfølelse går til alle som er involvert, og til dem som venter på nytt om sine kjære, sier Basu.

Terrorangrep London.

RYKKET UT: Da politiet kom fram til åstedet var den mistenkte gjerningsmannen allerede overmannet av publikum. Politiet bekrefter at gjerningsmannen ble skutt og drept.

Foto: Daniel Sorabji / AFP

Fredag kveld bekreftet politiet at to personer var drept. I tillegg er tre personer skadd. Tilstanden til én av dem betegnes som kritisk men stabil.

Flere medier skriver at mannen er en tidligere kjenning av politiet.

The Times skriver at gjerningsmannen tidligere er straffedømt for terrorrelaterte lovbrudd. Avisen skriver at han slapp ut av fengsel for et år siden, og at han brukte en elektronisk fotlenke. Nyhetsbyrået AFP skriver at mannen knyttes til en terrorgruppe.

Hyller forbipasserende

På de dramatiske videoene fra åstedet kan man se hvordan en rekke forbipasserende overmanner og legger den mistenkte gjerningsmannen i bakken før politiet ankommer.

På videoene ser man at personene på brua avvæpner mannen og fjerner en kniv. Nå hylles redningsmennene av Londons ordfører.

En politimann står vakt rett ved London Bridge

Ein politimann står på vakt ved London Bridge

Foto: Dominic Lipinski / Dominic Lipinski

– Det som er oppsiktsvekkende med de bildene vi har sett, er heltemotet til publikum som bokstavelig talt løp mot farene, uten å vite hva som ventet dem, sier Khan.

Han trekker frem at de forbipasserende som tok kontroll over gjerningsmannen ikke visste at bomben han hadde på seg var falsk.

– De er virkelig de beste blant oss, sier ordføreren.

Statsminister Boris Johnson kaller hendelsen for «rystende» og takker politiet og nødetatene for rask utrykning.

– Dette er en rystende hendelse, og alle tankene mine er med ofrene og deres familier, sier han i en uttalelse.

– Panikk

Enrique Murio (18) var på en kaffebar sammen med vennene sine og leste pensum da de plutselig oppdaget en masse mennesker løpe på utsiden.

Øyevitne til terrorangrepet i London

ØYEVITNE: Enrique Murio befant seg i området da mannen gikk til angrep på en rekke personer på London Bridge

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Så løp det en kvinne inn og sa at det stod en mann med en selvmordsvest på et busstopp. Det brøt umiddelbart ut panikk, og sammen med eieren av kaffebaren gjemte vi oss i kjelleren, sier Murio til NRK.

– Hva tenkte du da det skjedde?

– Jeg tenkte på Paris. Jeg var redd for at det som skjedde der skulle skje med oss. Vi hørte skudd, det var selvmordsvester og vi stod stuet sammen i en trang kjeller. Stemningen var så spent at bare en dør slo igjen brøt det nærmest ut panikk.

– Det har vært mange hendelser de siste årene, særlig 2017 var ille. Hva gjør det med deg?

– Jeg har det i bakhodet hver gang jeg er i London sentrum. Det føles helt surrealistisk at dette faktisk skjedde i dag, sier Murio.

Laster Twitter-innhold

Noa Bodner, som satt på restaurant tett ved London Bridge, sier til BBC at det var mange menneske som kom springende og alle gjemte seg under bordene på restauranten.

Politiet evakuerer folk fra Borough Market

Politiet evakuerer folk ved Borough Market

Foto: Frank Augstein / AP

– Vi ble fortalt at vi skulle holde oss unna vinduene og folk som kom utenfra sa at de hadde hørt skyting, sier hun til BBC.

NRK-journalist Allan Klo er i London og beskriver åstedet på London Bridge:

– Det er temmelig kaotisk, med ambulanser og politi, helikopter som svirrer over til enhver tid. Det ser ut til at politiet har sperra området 300–400 meter unna hendelsesstedet, sier han.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt