Hopp til innhold

Timene i terrorens sentrum

For ett år siden ble 67 mennesker drept i et terrorangrep på et kjøpesenter i Nairobi. En ny dokumentar forteller om terrorister som delte ut sjokolade til skremte barn, og om ektemannen som måtte ta gifteringen av sin drepte kone.

Klipp fra HBO-dokumentaren.

– Den lørdagen var helt vanlig, som enhver annen lørdag, forteller Amber Prior som hadde dratt for å handle på Westgate sammen med en datter på seks og en sønn på fire år.

Hun ble skutt, kula gikk inn i benet og ut gjennom hofta. Skadene synes ikke, og i filmen «Terror på kjøpesenteret» forteller hun helt rolig om opplevelsene som kan danke ut de fleste grøssere.

Kenya Anti-Terror Police

Westgate-kjøpesenteret ble utsatt for kraftige angrep, både med håndvåpen og eksplosiver.

Foto: Jerome Delay / Ap

Amber lå bak kjøttdisken i supermarkedet sammen med barna da hun hørte terroristene nærmet seg.

– Jeg forsøkte å hysje på kvinnen ved siden av og håpet de ikke så oss. Men de kom i vår retning og skjøt alle rundt. Jeg så ikke opp, men jeg husker lyden, forteller Amber, og hermer lyden fra automatvåpen.

Nordmann sentralt i angrepet

En av dem som skjøt tilfeldige kunder var norsk-somaliske Hassan Abdi Dhuhulow, som forlot Larvik til fordel for den al Qaida-tilknyttede organisasjonen Al-Shabaab. Vi ser ham flere ganger med sort jakke, lyse bukser og automatvåpen i hendene.

– Jeg så på ansiktet hans. Han var ung, og han så på meg og skjøt.

Niall Saville

– To av terroristene dro inn i supermarkedet Nakumatt, mens de to andre gikk i retning av taket der en kokkekonkurranse for barn pågikk, sier filmens forteller ledsaget av dramatisk musikk og stakkato, litt uklare bilder fra de over 100 overvåkningskameraene på senteret.

Vi ser skrekkslagne folk som legger seg ned, mens andre flykter eller forsøker å finne et gjemmested. Vi ser terrorister som hever automatvåpenet og skyter og ofre som vrir seg i eget blod, fortsatt i live etter flere timer.

Filmen viser også bilder tatt med andre kameraer utenfor kjøpesenteret, blant annet av kenyansk uniformert politi som er usikre på hva de skal gjøre, halvannen time etter at terroraksjonen startet.

Regissøren, briten Dan Reed, har tidligere laget film om terroraksjonen i Mumbai i 2008 og angrepet på Dubrovka-teateret i Moskva i 2002.

Flere hundre såret

– Jeg så på ansiktet hans. Han var ung, og han så på meg og skjøt, forteller Niall Saville.

Han overlevde i over tre timer tross stort blodtap. Det gjorde ikke hans kone. Han lå selv hardt skadd ved siden av og kunne ikke hjelpe.

– Jeg kunne ikke gjøre noe annet enn å lukke øynene hennes og ta gifteringen hennes så den ikke ble borte da jeg skjønte hun var død. Så falt jeg bakover, forteller Saville. Han ble funnet og båret ut i siste liten.

Amber forteller også om tilsynelatende uforståelig opptreden fra terroristenes side. De trodde muligens hun var død der bak kjøttdisken. I alle fall overhørte hun en samtale dem imellom der de bestemte seg for å skåne barn, etter at mange barn allerede var drept.

Som plaster på såret fikk barna med seg hver sin sjokolade på vei ut.

Hun tok sjansen og reiste seg sammen med sine egne to, og et tredje barn. Da opplevde hun at terroristene forsøkte å unnskylde seg. De hadde ikke til hensikt å drepe barn og muslimer. Som plaster på såret fikk barna med seg hver sin sjokolade på vei ut.

Andre var ikke så heldige. Den siste sivile som ble drept var en afrikansk kvinne som ble spurt om hun var muslim eller kristen. Hun var ærlig og svarte «kristen». Det ble hennes skjebne. Noen muslimer fikk gå, mens en velkjent kvinnelig radiovert ble skutt, trass i at hun både var muslim og gravid.

Frykt og heltemot

Frykten er mesterlig formidlet. Den lammet noen, som en trebarnsmor som trodde at bena ville svikte da det åpnet seg en mulighet for å flykte for henne og barna. Andre fikk et mot de ikke visste de hadde.

– Jeg tenkte ikke på at jeg kunne dø, at jeg kunne bli skutt. Jeg følte meg usynlig, forteller den sivilkledde politimannen Nura Ali. Han var egentlig ikke på jobb, men reddet mange da han gikk inn før annet politi og uten noen ordre.

Kenyanske antiterrorstyrker gikk inn i kjøpesenteret først tre og en halv time etter aksjonen startet. Da var den siste sivile drept. I kaoset der inne klarte de å ta livet av en fra politiet, og etter 90 minutter dro de alle derfra.

Imens slappet de fire terroristene av i møbellageret til supermarkedet. De oppdaget etter hvert overvåkingskameraene og sørget for å koble dem ut der de oppholdt seg. 40 timer etter at styrkene hadde gått inn detonerte de eksplosiver som fikk supermarkedet og Al-Shabaab-terroristene til å gå opp i flammer.

Kenyas president, Uhuru Kenyatta, sa på en pressekonferanse etterpå at han var fornøyd «med at våre disiplinerte styrker har reagert på en profesjonell og effektiv måte».

– Hvis Gud vil, blir det flere Westgates. Vi har hundrevis av frivillige, hevder Al-Shabaab i en videokommentar.

SISTE NYTT

Siste nytt