Klassebilde Hassan Dhuhulow
Foto: Privat

Veien til Westgate

Den somaliske gutten flyttet til Norge som 9-åring og drømte om å bli lege. I stedet er han utpekt som en av de verste terroristene Norge har fostret. Hvordan kunne det skje?

Det regner den milde januardagen Hassan Abdi Dhuhulow flytter til sitt nye hjem i Larvik. Når Dhuhulow blir bosatt i den kommunale boligen i 1999, er hjemlandet Somalia notorisk ustabilt. Situasjonen er så vanskelig at de aller fleste somaliske asylsøkere får oppholdstillatelse i Norge.

En voksen mann er med i reisefølget. På papiret er han Dhuhulows far, men ifølge NRKs kilder er ikke papirene korrekte. Dhuhulows nærmeste familie er ikke med, den 9 år gamle gutten har reist til Norge med sin fetter og hans familie.

De to første årene i Norge flytter Dhuhulow to ganger, før fetteren og familien slår seg ned i et boligfelt ved fylkesveien i utkanten av Larvik sentrum.

Når Dhuhulow ti år senere reiser fra byen, er han en gjennomradikalisert tenåring. Nå vil han kjempe for al-Shabaab i Somalia.

Dreper uten nåde

Det er lørdag 21. september 2013, en av disse travle handledagene, når terroristene slår til.

En mann i svart skjorte og lys bukse holder rundt et automatgevær av typen AK-47 når han rundt klokken halv ett åpner ild inne på et av Nairobis største kjøpesenter, Westgate.

Hassan Dhuhulow i Westgate
Foto: HO / AFP

Videoovervåkningsbildene viser hvordan mannen uten nåde skyter de som ikke klarer å komme seg unna. Angrepet varer i fire dager. Minst 63 mennesker blir drept.

Dhuhulows barndomshjem

Barndomshjem: I åtte år bor Hassan Dhuhulow og familien i de grå og gule blokkene.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

I dokumenter som senere blir lagt frem for retten i Nairobi, står det at en av de fire terroristene heter Hassan Abdi Dhuhulow. På tampen av 2013 bekrefter PST overfor kenyansk politi at det var Dhuhulow som deltok i angrepet, sier en kilde i Kenya til NRK.

– Han hjalp til med alt

Naboene i Larvik kan ikke forstå at mannen på overvåkningsbildene er deres Hassan. I løpet av de åtte årene han bor i de lave blokkene er han alltid snill og hjelpsom. Han leverer aviser og er godt likt. Hvis naboene løfter tungt, spør alltid Dhuhulow om han kan hjelpe.

– Hassan var koselig, han hilste og smilte. Han hjalp til med hva som helst, han reparerte sykler og alt, sier Zenel Safeta, som bor i nabooppgangen.

– Det var en koselig familie. Vi snakket mye sammen, forteller Safeta.

Men på barneskolen blir den unge gutten oppfattet som noe fremmed og annerledes.

Dhuhulows nabo

Godt inntrykk: Zenel Safeta forteller om en høflig nabo som hjalp alle i borettslaget i Larvik.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Når en av jentene blir plassert ved siden av Hassan, flytter hun pulten sin noen centimeter vekk fra han hver dag.

Jentene synes han lukter rart, og mener at han ser ned på dem. En av jentene som gikk i klassen til Hassan hele barneskolen mener at han ikke ble mobbet. Men jentegjengen i klassen ble han aldri akseptert av.

Legedrømmen

I det somaliske miljøet i Larvik har Dhuhulow mange venner. Han sparker fotball og sykler rundt i byen med kameratene sine. Når kameratene blir uenige på fotballbanen, forhindrer Dhuhulow at krangelen utvikler seg.

– Jeg husker på fotballen når de kranglet, da var det ofte han som ga opp. Når det dukket opp vanskelige situasjoner, var han alltid snill, sier Liban Mohamed, som er noen år eldre enn Dhuhulow. Gjennom lillebrødrene sine kjente Mohamed Dhuhulow godt da han var barn.

Liban Mohamed

Opptatt av skole: – Hassan var opptatt av skole, lek og fotball. Han hadde ferdigheter til å bli det han ville, sier Liban Mohamed.

Foto: John-André Samulesen / NRK

En helg Mohamed sitter hjemme og leser, snakker han og Dhuhulow om fremtiden.

– Vi diskutere utdanning og jeg spurte hva han ville bli. «Kanskje lege», svarte han. Han var veldig flink. Han kunne blitt lege.

– Ville kjempe for al-Shabaab

På videregående tar Dhuhulow med seg bønneteppe på skolen. Han ber fem ganger om dagen og er mye i moskeén. Han er opptatt av å få gode karakterer. Kameratene hans som NRK har snakket med, oppfattet han ikke som ekstrem.

Men allerede som 15-16-åring begynner Dhuhulow å etterlate seg spor på internett som viser at han er i en radikaliseringsprosess. Han deler bilder av selvmordsbombere og hyller al-Qaida, ifølge TV2.

Benedicte Bjørnland

Samtaler: PST-sjef Benedicte Bjørnland fortalte i oktober til nyhetsbyrået AP at PST hadde flere samtaler med Dhuhulow før han reiste til Somalia.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På internett uttrykker han klart at han ville kjempe for al-Shabaab i Somalia.

Politiets sikkerhetstjeneste blir oppmerksom på Dhuhulow, og starter det de kaller et «omfattende arbeid» for å få Dhuhulow på rett spor. PST har flere samtaler med tenåringen, men uten resultat.

I 2009 reiser Dhuhulow til Somalia.

Fire år i Somalia

Det er lite informasjon om hva Dhuhulow gjør i hjemlandet mellom 2009 og 2013, men noen spor finnes.

I 2012 blir han arrestert i Mogadishu, tiltalt for et brutalt drap. Dhuhulow blir anklaget for å ha skutt ned og likvidert en mann på åpen gate, på oppdrag fra al-Shabaab. Militærdomstolen frikjenner nordmannen.

Al-Shabaab medlemmer i Mogadishu

Trener: Medlemmer av al-Shabaab marsjerer utenfor Somalias hovedstad Mogadishu.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Ap

Mens han er i Somalia, ringer han med ujevne mellomrom til familien i Norge. Kameratene hjemme i Norge hører lite eller ingenting fra Dhuhulow.

Hvem han er sammen med, hva han er opptatt av, hvordan han blir medlem av al-Shabaab og hvordan han rekrutteres til Westgate-aksjonen kan ingen si noe om.

Men i september 2013 blir han igjen det store samtaleemnet.

FBI: – Alle fire ble drept

Inne i kjøpesenteret starter kenyansk politi og militære jakten på terroristene. En flere dagers kamp utspiller seg inne i det store kjøpesenteret.

Hendelsesforløpet er uklart, men ifølge FBI starter en eksplosjon en brann på stedet terroristen er. Møblene i rommet tar fyr og brannen sprer seg. Det er i dette rommet FBI mener de fire terroristene trekker sine siste åndedrag.

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Westgate: Ifølge FBI ble levningene etter tre av de fire terroristene funnet i ruinene.

Foto: Ap

Brannen fører til at deler av kjøpesenteret kollapser. Området ulmer i ukesvis. Mens etterforskerne samler bevis smeller det i en og annen propantank, biler sklir ned fra det sammenraste bygget og tar fyr. Det er et farlig sted å arbeide, men i ruinene blir levningene til tre av de fire terroristene funnet. Det skriver FBIs utsending i Nairobi, Dennis Brady i en bloggpost i januar.

– Vi tror, akkurat som kenyanske myndigheter, at de fire angriperne i kjøpesenteret ble drept. Våre etterforskere gjorde betydelig funn, og det er ingen bevis på at noen av angriperne rømte fra stedet der de sist plasserte seg, forteller Brady.

Han feier til side teoriene om at terroristene kan ha kommet seg unna. At kenyansk politi setter opp sperringer den første dagen, gjør at FBI føler seg trygg på at ingen kom seg unna, skriver han.

– De satt opp en veldig sikker sperring, noe som gjør rømming usannsynlig. Dessuten, hadde angriperne klarte å rømme, så ville det blitt feiret og brukt i propagandaøyemed av al-Shabaab. Det har ikke skjedd, sier Brady videre.

– Han kunne bli hva han ville

Hjemme i Norge er det somaliske miljøet delt. Mange tror ikke at Dhuhulow var med på terrorangrepet i det hele tatt.

– Det kan ikke være han. Han hadde alltid potensiale til å bli alt annet han ville i livet. Han kunne velge. Hvorfor skulle han da velge å bli terrorist?, spør Liban Mohamed.

Liban Mohamed vokste opp med Hassan Dhuhulow. Han tror ikke barndomskameraten var med på terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor.

Snakket aldri om ekstreme ting: – Det kan ikke være han. Han hadde alltid potensiale til å bli alt annet han ville i livet, sier Liban Mohamed.

Han har sett videoen av mannen i lys bukse og mørk skjorte om og om igjen. Fysisk ligner det på barndomskameraten, men alt annet er feil. Mohamed tror Dhuhulow er uskyldig helt til politiet legger frem sikre bevis.

– Snakket han noen ganger med deg om det du oppfattet som ekstreme ting?

– Det var aldri snakk om det. Vi snakket om alt vi måtte lære. At han ville studere, finne seg jobb, gifte seg, få barn. Han ville snakke om fremtida. Han hadde en lys fremtid.

Propagandamagasinet Gaidi mtaani

To måneder etter aksjonen hyller al-Shabaab Westgate-terroristene i sitt eget nettmagasin Gaida Mtaani.

Foto: Faksimile

Feiret av al-Shabaab

To måneder etter Westgate-terroren hyller al-Shabaab Westgate-terroristene i sitt eget nettmagasin Gaidi Mtaani. Terroristene var en del av al-Shabaabs martyrbrigade, ifølge magasinet, som utdyper:

– Dette er brødre som frivillig har vervet seg til å reise innenfor fiendens linjer, for å skape kaos før de blir drept av fienden.

I en 12 siders reportasje beskriver al-Shabaab angrepet. Hvor godt timet det var, hvor stor oppmerksomhet det fikk, ofrene fra så mange land.

Budskapet er klart. Kenyanerne møtte sine overmenn da «bare en håndfull dedikerte, hellige krigere fra nasjonen av jihad» stormet et kjøpesenter en lørdag i september.

PST er i den avsluttende fasen av etterforskningen og vil ikke kommentere NRKs sak. Det vil heller ikke Dhuhulows familie.