FBI: – Alle Westgate-terroristene drept

Den norske 23-åringen som er utpekt som en av Westgate-terroristene døde under angrepet, ifølge FBI. De mener teoriene om at terroristene kan ha rømt er feilaktige.

Hassan Dhuhulow i Westgate

Norsk-somaliske Hassan Dhuhulow er utpekt som en av fire terrorister som skjøt og drepte 63 mennesker på Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i fjor, ifølge et brev PST skal ha sendt til kenyansk politi. FBI mener alle de fire terroristene ble drept i forbindelse med aksjonen.

Foto: HO / AFP

Lørdag 21. september 2013 slo fire terrorister fra den somaliske islamistgruppen al-Shabaab til mot kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Minst 63 uskyldige mennesker ble drept i terrorangrepet. Videoovervåkningsbilder fra kjøpesenteret viser hvordan terroristene uten nåde skjøt de som ikke klarte å komme seg unna.

I oktober ble det kjent at en norsk-somalisk 23-åring trolig var involvert i angrepet, og samme måned startet PST en etterforskning.

Nå sier en kilde i Kenya til NRK at PST i fjor bekreftet overfor kenyansk politi at norske Hassan Abdi Dhuhulow var en av terroristene.

Vokste opp i Larvik

Hassan Dhuhulow flyttet til Norge som 9-åring i 1999. Familien og naboer til Dhuhulow beskriver han som en rolig og høflig gutt, som drømte om å bli lege.

Klassebilde Hassan Dhuhulow

Dro til Somalia: Like etter at dette klassebilde ble tatt, flyttet Dhuhulow til Somalia.

Foto: Privat

Men i tenårene ble han gradvis mer ekstrem. Han hyllet al-Qaida, og ifølge TV2 ville han allerede som 16-åring slutte seg til al-Shabaab i hjemlandet.

Etter å ha fullført videregående skole i Larvik reiste Dhuhulow til Somalia i 2009.

Der ble han medlem i al-Shabaabs martyrbrigade, ifølge organisasjonen selv.

FBI: – Alle fire ble drept

En rapport fra New York City Police har sådd tvil om terroristene ble drept eller ikke. Rapporten konkluderer med at de fire kan ha klart å rømme fra kjøpesenteret.

Men ifølge FBIs utsending i Nairobi, Dennis Brady, ble alle terroristene drept.

I et intervju på FBIs nettside forteller han at en eksplosjon startet en brann på stedet terroristen hadde barrikadert seg. Møblene i rommet tok fyr og brannen spredde seg. I dette rommet fant FBI levningene til tre av de fire terroristene.

– Vi tror, akkurat som kenyanske myndigheter, at de fire angriperne i kjøpesenteret ble drept. Våre etterforskere gjorde betydelig funn, og det er ingen bevis på at noen av angriperne rømte fra stedet der siste sammenstøt fant sted, forteller Brady.

Han feier til side teoriene om at terroristene kan ha kommet seg unna. At kenyansk politi satt opp sperringer den første dagen, gjør at FBI føler seg trygg på at ingen klarte å rømme, skriver han.

– De satt opp en veldig sikker sperring, noe som gjør rømming usannsynlig. Dessuten, hadde angriperne klarte å rømme, så ville det blitt feiret og brukt i propagandaøyemed av al-Shabaab. Det har ikke skjedd, sier Brady videre.

Feiret av al-Shabaab

To måneder etter Westgate-terroren ble aksjonen hyllet i al-Shabaabs nettmagasin «Gaidi Mtaani».

Propagandamagasinet Gaidi mtaani

Propaganda: I en omfattende reportasje skriver al-Shabaab at Westgate-terroristene var en del av organisasjonens martyrbrigade.

Foto: Faksimile

Terroristene var en del av al-Shabaabs martyrbrigade, ifølge magasinet.

– Dette er brødre som frivillig har vervet seg til å reise innenfor fiendens linjer for å skape kaos før de blir drept av fienden, skriver al-Shabaab, som også avviser at terroristene forsøkte å rømme fra kjøpesenteret.

PST er i den avsluttende fasen av etterforskningen og vil ikke kommentere NRKs sak. Det vil heller ikke Dhuhulows slektninger i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger