NRK Meny
Normal

Lenket fast og slept etter politibilen i fart - døde i varetekt

Amnesty reagerer kraftig på en video fra Sør-Afrika, der en 27 år gammel taxisjåfør blir slept etter en politibil. Mannen døde senere i politiets varetekt.

En taxisjør fra Mosambik ble tirsdag lenket til en politibil i fart. 27-åringen døde senere i politiets varetekt.

En taxisjåfør fra Mosambik ble tirsdag lenket til en politibil i fart. 27-åringen døde senere i politiets varetekt. Videoen er filmet med mobil av en forbipasserende.

Flere internasjonale medier, deriblant Sky News, har publisert mobilvideoer av hendelsen, der en taxisjåfør fra Mosambik blir pågrepet av flere politimenn i den sørafrikanske byen Daveyton. Etter å ha fått kontroll på 27 år gamle Mido Macia, blir han iført håndjern og lenket fast til den bakre delen av en politibil.

Politibilen setter deretter fart, med taxisjåføren hengende etter. To politimenn gjør en stund et forsøk på å løfte mannen opp fra asfalten, men slipper etter hvert taket.

Macia blir slept bortover asfalten, mens opprørte publikummere løper etter.

Nyhetsbyrået AFP siterer lokale medier, som skriver at 27-åringen ble banket opp av politiet, etter å ha blitt anklaget for å ha parkert bilen sin feil. Mishandlingen skal angivelig ha fortsatt i politiets varetekt etter pågripelsen.

27-åringen omkom senere i politiets varetekt.

Artikkelen fortsetter.

South Africa Man Dragged

Flere personer ble vitne til hendelsen, som skal ha skjedd tirsdag denne uken.

Foto: Ap

– Etterforsker

– Vi etterforsker en hendelse som involverer en persons død, angivelig mens han var i politiets varetekt. Vi er sjokkert over videomaterialet som har blitt offentliggjort, sier Moses Dlamini i Det uavhengige granskningsdirektoratet for politisaker.

– Omstendighetene rundt hans død er fortsatt preget av beskyldninger. La oss finne ut hva som virkelig hendte, sier Dlamini til AFP.

Ifølge Dlamini har det blitt rapportert at taxisjåføren skal ha forsøkt å avvæpne politiet i forkant av pågripelsen. Bilder fra hendelsen viser også en av politimennene med et åpent pistolhylster.

Den nasjonale politisjefen, Riah Phiyega, sier hun er «dypt bekymret» over hendelsen.

– Vi ser denne hendelsen i et svært alvorlig lys, og fordømmer dette på det sterkeste, sier Phiyega i en uttalelse torsdag.

Artikkelen fortsetter.

Riah Phiyega

Politisjef Riah Phiyega fordømmer hendelsen.

Foto: STRINGER / Afp

– Urovekkende og økende

Hendelsen, som skal ha skjedd tirsdag denne uken, har skapt oppstandelse i Sør-Afrika.

Episoden er den siste i av kriser som rammer politiet i landet. I august ble politiet holdt ansvarlige for at 34 gruvearbeidere ble skutt og drept i august i fjor. I tillegg har politiet nylig fått kritikk for slett håndtering av Pistorius-saken.

– Denne frastøtende hendelsen, som involverer unødig bruk av makt, er den siste i et økende og urovekkende mønster av brutal politioppførsel i Sør-Afrika, sier Noel Kututwa, direktør for Amnesty International i landet.

Ifølge AFP etterforsker Det uavhengige granskningsdirektoratet 720 saker som involverer mistenkelige dødsfall i politiets varetekt. Disse sakene er innrapportert i perioden april 2011 til mars 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt