Syria skal oppheve unntakslover

Etter press fra de siste ukenes masseprotester har Syrias president Bashar al-Assad bestemt at unntakslovene som har vært gjeldende siden 1963, skal oppheves.

Regjeringskritiske demonstranter (t.v.) i sammenstøt med regjeringsvennlige (t.h.) i Syria

Regjeringskritiske demonstranter (t.v.) i sammenstøt med regjeringsvennlige (t.h.) i Syria.

Foto: Muzaffar Salman / Ap

– Avgjørelsen om å oppheve unntakslovene er allerede tatt, men jeg vet ingenting om tidsrammen, sier president Assads rådgiver Buthaina Shaaban i et intervju med AFP søndag.

President Assads rådgiver Buthaina Shaaban

President Assads medierådgiver Buthaina Sbaaban lover til AFP at unntakslovene vil oppheves, men hun kan ikke si når.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Syrias unntakslover ble innført da det regjerende Baath-partiet fikk makten for snart femti år siden. Lovene legger store begrensninger på folkelige bevegelser og sammenkomster og gir fullmakt til å arrestere alle som mistenkes å true landets sikkerhet.

Det er ventet at Assad skal holde en tale til Syrias befolkning i løpet av kort tid. Da vil presidenten ifølge Shabaan «forklare situasjonen og klargjøre og utdype reformene som skal innføres».

Mer enn 30 mennesker er bekreftet å ha mistet livet i voldsbølgen som har rammet Syria siden de store masseprotestene som brøt ut i landet 15. mars.

Har løslatt aktivist

Tusenvis av mennesker har de siste ukene demonstrert høylytt mot det syriske regimet.

Ett av demonstrantenes klareste krav har vært en slutt på 48 år med unntakslover.

Samtidig som president Assad varslet at unntakslovene nå skal oppheves, har også menneskerettighetsaktivisten Diana Jawabra blitt løslatt av syriske myndigheter.

Protestene mot det syriske regimet brøt først ut i Jewabras hjemby Deraa etter at Jawabra og 15 andre ble pågrepet og arrestert under en fredelig demonstrasjon tidlig i mars.

I protesten krevde demonstrantene at politiske fanger skulle løslates, blant annet 15 barn som ble arrastert for å ha malt politiske slagord på skolevegger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter/Syria

Omtrent hundre personer samlet seg utenfor den syriske ambassaden i Kairo i Egypt søndag, for å protestere mot drapene av demonstrantene i Latakia.

Foto: AP

Tolv drept i havneby

Etter at masseprotestene først brøt ut i Deraa har uroen spredd seg til flere byer i landet.

I løpet av de to siste dagene skal tolv mennesker ha blitt drept og omtrent 200 såret i kamper i havnebyen Latakia.

– Blant de drepte er det ti soldater og sivile, samt to «væpnede elementer», sier en anonym kilde til nyhetsbyrået SANA.

Kilden, som omtales som «offisiell», sier også at de fleste av de sårede skal tilhøre de statlige sikkerhetsstyrkene.

Menneskerettighetskilder opplyste lørdag at minst seks personer er drept i Latakia i løpet av to dager.

Får støtte fra Kuwait

Den kuwaitiske statsministeren sjeik al-Ahmad Al-Sabah

Den kuwaitiske statsministeren sjeik al-Ahmad Al-Sabah støtter det syriske regimet.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Søndag skal Kuwaits leder sjeik al-Ahmad al-Sabah sagt i en telefonsamtale til Syrias president Bashar al-Assad at hans land støtter «Syrias regjering og folk».

Ifølge det kuwaitiske nyhetsbyrået KUNA skal sjeiken ha ringt Assad for «å forhøre seg om situasjonen i søsterlandet i lys av den siste tidens utvikling og hendelser».

Sjeiken skal ha fortalt Assad at Kuwait støtter den syriske regjeringen og er «overbevist om at den arabiske staten vil få bukt med den delikate situasjonen slik at landet igjen kan nyte trygghet og stabilitet».

SISTE NYTT

Siste nytt