Hopp til innhold

– Folk er veldig redde i Damaskus

(BEIRUT) I Damaskus forbereder folk seg på amerikanske angrep. Magne Barth i Det internasjonale Røde Kors er en av få utlendinger igjen i byen. Han sier folk er veldig bekymret.

Kertaj Hotel i Damaskus

Kertaj Hotel i sentrum av Damaskus har blitt et tilfluktsted for en rekke familier som har rømt fra byer hvor kampene mellom regimet og opprører er intense. Nå frykter mange at det blir enda verre, når gjengjeldelsen for det påståtte gassangrepet kommer.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– De er redde for hva som skal skje. Vanlig folk er redde for seg og sine, sier Magne Barth på telefon fra Damaskus.

Magne Barth

Magne Barth befinner seg i Damaskus.

Foto: Astrid Arnslett / Røde Kors

Representanten for Røde Kors beskriver en by som har levd med krig i over to år, og som nå forbereder seg på en opptrapping.

Det kan gå spesielt hardt utover de allerede sårbare internt fordrevne som befinner i Damaskus. Hittil har det vært en trygg havn.

– De har ikke noe sted å bo, noen bor hos venner, hos andre kontakter, de som kan leier seg inn et sted.

– Det har lenge vært frykt og spenning rundt Damaskus, nå er situasjonen ytterligere presset. Folk frykter hvordan dette skal gå og om det blir et angrep eller ikke. Presset er stort, forteller Barth.

Folk hindres i å reise

Da NRK i går ettermiddag var ved den offisielle grensepasseringen mellom Syria og Libanon, var det uvanlig stille.

Det var mest libanesisk-registrerte biler som krysset, og vi ble fortalt av folk i området at syriske myndigheter hindrer folk i å reise ut av landet.

En syrisk kvinne som ikke ville oppgi sitt navn bekreftet dette. Hun sa hun hadde forsøkt dagen før også, men da ikke lyktes.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Syrere rømmer landet etter å ha blitt utsatt for det de mener er kjemiske angrep.

SE VIDEO: Redde syrere forsøker nå å ta seg over grensen til Libanon.

Dramatisk inne i Syria

Barth beskriver den humanitære situasjonen i Syria som dramatisk flere steder.

For de internt fordrevne kan det være vanskelig å få tak i mat og vannforsyningen er flere steder nå svært dårlig som følge av borgerkrigen.

I området mellom storbyene Homs og Hama forsøker Det internasjonale røde kors å hjelpe til med å reparere en stor vannledning som har blitt ødelagt. Vannledningen forsyner et område med 1, 3 millioner mennesker.

I tillegg understreker Barth at i tillegg til mange drepte, er det enda flere sårede som trenger hjelp, både medisinsk og økonomisk.

– En eventuell opptrapping av konflikten vil gjøre at lidelsen øker. Enhver opptrapping vil ramme sivilbefolkningen, og dette starter allerede på et dramatisk nivå, sier han.

Må lete etter politisk løsning

Det internasjonale Røde Kors er en av få utenlandske organisasjoner som har tillatelse å jobbe i den delen av Syria som Assad-regimet fortsatt kontrollerer, og samarbeider med sin søsterorganisasjonen Den røde halvmåne.

De har tatt ekstra forholdsregler for sikkerheten den siste uka.

– Det vi gjør er bokstavelig talt på plaster på såret. Syrerne går gjennom en veldig vanskelig situasjon. Det finnes ikke militær løsning på dette, sier Magne Barth.

– For partene bølger det fram og tilbake, men til slutt må det finnes en politisk løsning, som både syrere og andre må bidra til å få til.

SISTE NYTT

Siste nytt