Hopp til innhold

Syreoffer kjemper for et nytt liv

– Om noen ødelegger et ansikt med syre, bør også hans ansikt ødelegges med syre. Om noen skader en annens øyne, bør også hans øyne skades, sier 23 år gamle Nazirin Bibi.

Syreskadde Naziran Bibi

Syreskadde Naziran Bibi.

Foto: Behrouz Mehri / Scanpix/AFP

I Pakistans hovedstad Islamabad krabber to barn energisk opp på mammas rygg.

Gjerningsmannen går fri

Nazirin Bibi sammen med døtrene

Nazirin Bibi sammen med døtrene.

Foto: Nicolas Asfouri / Scanpix/AFP

Den unge moren er vanskelig å identifisere. Overleppen hennes er helt borte, nesen har nå en tilnærmet normal form, men hennes høyre øye er blitt erstattet av arrvev. Der hennes venstre øye en gang fantes er det nå bare et rødt hull igjen.

Mens hun prøver å lære seg å leve uten å kunne se, kjemper hun en hard kamp. Personen som ei natt i 2009 bestemte seg for å helle syre over henne mens hun sov, går fortsatt fri.

Giftet bort mot sin vilje

Bibi, som vokste opp i det landlige bomullsbeltet i provinsen Punjab, savner skolen. Men nå går all hennes tid til den kompliserte juridiske striden om syreoverfallet, og til å kjempe for omsorgen for barna.

Etter at ektemannen døde, ble Bibi giftet bort mot sin vilje til mannens bror, som allerede var gift. I dette husholdet ble ikke den unge kvinnen behandlet godt. Etseskadene fra angrepet i fjor ble katastrofale.

I forvirringen, smerten og frykten over å måtte forlate sine barn ble hun overtalt av ektemannen til å angi en gjerningsmann. Men Bibi tror den utpekede er uskyldig og prøver nå å trekke tilbake uttalelsen.

Hun er isteden overbevist om at mannen sto bak angrepet, men han går fortsatt fri.

– Tilstanden min i øyeblikket var forferdelig. Jeg hadde psykiske problem, og mentalt fungerte jeg ikke normalt.

– Vil slenge syre tilbake

– Jeg vil helt enkelt at han straffes. Jeg vil slenge syre på ham. Ikke bare ham, men alle som kaster syre på andre, sier Bibi.

Kravene om hennes gjengjeldelse kan høres groteske ut, men pakistanske aktivister prøver i disse dager å legge press for å få gjennom lovendringer som skal stanse overfallene. Takket være innsatsen fra et annet syreoffer, Naila Farhat, i Pakistans høyeste domstol kan det finnes håp.

Pakistan er et konservativt, patriarkalsk land der kvinner, særlig de som bor på den fattige landsbygda, behandles som eiendeler. De får sjeldent hjelp av politiet, og presset er stort for ikke å vanære sine familier.

Landet mangler fortsatt lover som dømmer vold i hjemmet. Det har vært diskutert i parlamentet, men bremses av motstanden fra et islamistisk parti.

En gruppe pakistanske offer for syreangrep poserer for fotografen ved Acid Survivors Foundation

En gruppe pakistanske offer for syreangrep poserer for fotografen ved Acid Survivors Foundation i Islamabad.

Foto: Behrouz Mehri / Scanpix/AFP

Flere syreangrep

Syreangrepene øker i Pakistan. I 2009 ble det registrert 48 tilfeller, mens det i 2007 ble meldt om et 30-talls angrep. Det er også høy sannsynlighet for store mørketall.

Naila Farhat var bare 13 år da en mann slengte syre i ansiktet hennes fordi foreldrene vegret seg for å gifte bort datteren sin. Mannen ble dømt til 12 års fengsel og en bot på 1,2 millioner rupier, nær 200 000 kroner i erstatning. Men i en ankesak slapp gjerningsmannen fengsel mot at han betalte erstatningsbeløpet.

Farhat og organisasjonen Acid Survivors Foundation henvendte seg til Pakistans høyesterett, saken ble den første av sitt slag her. Men det tok dommerne bare få minutter å godkjenne kjennelsen som allerede var gitt.

Lett tilgjengelig

I landet kan hvem som helst, for bare noen kroner, kjøpe etsende syre av industrikvalitet. Tilgjengeligheten gjør det lett for hvem som helst å skulle slenge syre på en person av høyst banale årsaker.

– Det ødelegger ikke bare personens ansikt, men hele hennes liv. Et mottiltak vil kunne være å tvinge angriperen til å betale for offerets smertefulle og dyre behandlinger i etterkant.

Naila Farhat er en av de som hjelper 23-årige Bibi til å holde ut verden og livet etter angrepet, og forsøke å skape en ny framtid.

– Jeg oppfordrer andre syreoffer til å kjempe for sine rettigheter og ikke nøle med å gå ut av huset og vise seg fram, sier Farhat.

SISTE NYTT

Siste nytt